Румъния удължи извънредното положение заради COVID-19

  • 09 декември 2021 09:51

  • 399
  • 0
Румъния удължи извънредното положение заради COVID-19
© Getty images

Румъния удължава от днес с още 30 дни извънредното положение на територията на страната заради КОВИД-19. Съответното правителствено решение е публикувано в румънския Държавен вестник, съобщава агенция Аджерпрес. В решението са включени и нови мерки, обявени от Националния комитет за извънредни ситуации, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 29894

Новите елементи са: премахване на задължението за носене на предпазна маска на ненатоварени открити обществени пространства. Маската остава задължителна за затворените обществени пространства, търговските обекти, откритите обществени пространства, където има струпване на хора, превозните средства на градския транспорт, работното място, пазари, тържища и места, където се образуват опашки.

Премахва се забраната за движение на хората през нощта. Организирането и провеждането на някои дейности на закрито и открито ще бъде позволено при запълване на до 50 процента от максималния капацитет на пространството в интервала 5,00 - 22,00 ч. (спортни състезания, кинопрожекции, спектакли, концерти, обществени и частни празненства и други културни събития, включително дейности за професионална квалификация, които се нуждаят от практика, като уъркшопи, конференции и дейности по прилагане на европейски проекти).

Словакия облекчава COVID рестрикции, но само за ваксинирани

Също така ще бъде позволена работата с клиенти на икономическите оператори в закрити и/или открити обществени пространства в часовия интервал 5,00-22,00 ч. при запълване на 50 процента от максималния капацитет на пространството: дейности по приготвяне, продажба и консумация на хранителни продукти и/или алкохолни и безалкохолни напитки, от типа на ресторанти и кафенета, във вътрешни помещения и тераси; дейности в спортни и фитнес зали; басейни; игрални зали.

Също със запълване на до 50 процента от капацитета в часовия интервал 5,00-22,00 ч. ще бъде разрешена дейността на икономическите оператори, които управляват зали за игра и места за игра за деца, както и дейността на панаири, сезонни и антикварни пазари.

Съгласно нормите, приети от правителството, достъпът до споменатите дейности и работата с клиенти на икономическите оператори ще бъде позволена само за лица, които са ваксинирани срещу новия коронавирус и за които са изминали 10 дни от завършването на пълната схема на ваксинация; лица, които представят отрицателен RT-PCR тест, направен най-много преди 72 часа или бърз антигенен тест, направен най-много 48 часа по-рано; както и за лица, които се намират в периода между 15-ия и 180-ия ден от последното потвърждение на заразяване с вируса SARS-CoV-2.

Финландия планира задължителна ваксинация срещу COVID-19 за здравните работници

Същото правило е валидно и за дейността с клиенти в центрове и търговски паркове на икономически оператори, които имат като основна дейност търговия с нехранителни продукти, както и за дейността по настаняване в туристически структури. За търговски обекти с площ по-малка или равна на 200 кв.м. ще бъде позволен достъп на всички лица без доказателство за ваксинация, тестване или преболедуване на ковид при осигуряване на минимум 4 кв.м. пространство за всяко лице и посочване на входа на обекта на максимално допустимия брой лица едновременно вътре в помещението.

Със същото правителствено решение се определят и серия мерки, които ще бъдат валидни за периода 24-25 декември и 31 декември-1 януари. На празниците ресторантите и кафенетата ще могат да работят със запълване на до 50 процента от максималния капацитет на пространството без ограничения за часовия интервал и само за лица, които са ваксинирани, тествани или преболедували при гореспоменатите условия.

Ще бъде позволено организиране и провеждане на събития на открито за посрещане на новата година без ограничения в броя на хората и часовия интервал с носене на предпазна маска и спазване на мерките за превенция на разпространението на новия коронавирус.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 29894

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
399 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини