Полша ще въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 за лекари, учители и служители в сигурността

  • 07 декември 2021 18:24

  • 3349
  • 0
Полша ще въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 за лекари, учители и служители в сигурността
© Getty (архив)

Полша ще въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 за лекари, учители и униформените служители на сигурността от 1 март, заяви здравният министър днес, когато обяви редица нови мерки, насочени към ограничаване на разпространението на вируса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

Докато броят на ежедневните случаи на коронавирус в най-големия източен член на Европейския съюз се е стабилизирал, той все още остава на високо ниво и властите се опасяват, че новият вариант Oмикрон може да предизвика рязък скок на инфекциите.

"Няма сигнали за ясна низходяща тенденция и съществува риск да се появи мутацията Oмикрон", каза здравният министър Адам Неджелски на пресконференция. "Тези два фактора изискват да предприемем решителни действия", предупреди той.

Полша не е съобщавала за случаи на варианта Oмикрон все още.

Неджелски заяви, че броят на хората, на които е разрешено да се събират на обществени места, като ресторанти и кина, ще бъде намален от сегашните 50 процента на 30 процента, без да се включват ваксинираните. Заведенията и търговските обекти ще бъдат задължени да проверяват клиентите си за притежанието на сертификати за COVID-19. Нощните клубове ще бъдат затворени от 15 декември. Те ще могат да отворят врати само в новогодишната нощ и на 1 януари, но в тях ще бъдат допускани само 100 души, без да се броят ваксинираните.

Освен това пътуващите от страни извън Шенгенската зона ще трябва да покажат отрицателен тест за коронавируса, а училищата ще се върнат към дистанционното обучение от 15 декември за периодите непосредствено преди и след коледната ваканция.

Германският здравен министър се обяви за частична забрана за влизане в ЕС

Неджелски заяви, че правителството работи и по проектозакон, който ще позволи на работодателите да проверяват резултатите от тестовете за COVID-19 на работниците.

Полша, страна с население от около 38 милиона души, досега е съобщила за 3 704 040 случая на коронавирус и 86 205 смъртни случая.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3349 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини