10 млрд. евро за Испания от Плана за възстановяване на ЕК

  • 04 декември 2021 07:03

  • 737
  • 2
10 млрд. евро за Испания от Плана за възстановяване на ЕК
© pixabay

Европейската комисия одобри искането на Испания да получи 10 милиарда евро от Плана за възстановяване, след като установи, че от февруари миналата година досега е изпълнила 52 от целите, заложени в него. Според председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен "Испания ще бъде първата страна от ЕС, която ще получи плащане".

Сега държавите членки разполагат с четири седмици, за да одобрят предварителната оценка на Комисията, след което Испания ще може да получи парите, които ще бъдат добавени към аванса от 9 милиарда евро, преведени през август. Цялата сума, която правителството на Педро Санчес се надява да получи през следващите години, е близо 81,607 млрд.; 69,500 млрд. от тях ще са под формата на директна помощ.

Рекордна инфлация в Испания заради скъпия ток

"Страхотна новина!", каза Санчес и уточни, че сред изпълнените цели са Законът за изменението на климата и енергийния преход, реформата на системата за минимални доходи на живот, новият Закон за намаляване на временната заетост в публичния сектор, както и стратегията за изграждане на 5G мрежа. "В тези несигурни времена изпращаме сигнал за доверие в изпълнението на амбициозния план на Испания за постигане на по-силен, по-приобщаващ и устойчив растеж", каза еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони.

Останалата част от плащанията от ЕС ще се извършват два пъти годишно, след като Испания докаже, че е изпълнила целите, договорени с Брюксел, сред които - и трудовата реформа.

Калина Христова
737 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.12.04 | 08:27

2
Затова ли са напъните за много болни и починали За пари
Диарбекир

2021.12.04 | 07:56

1
М че кък нали там бяха най-послушни по време на ваксинацията и имат най-много ваксинирани!После като няма какво да сложат на масата,заради тежката икономическа криза създадена от СЗО и слугите им друга песен ще пеят!

Добави коментар

Водещи новини