Гърция обмисля разширяване на обхвата на задължителната ваксинация

  • 03 декември 2021 10:37

  • 502
  • 0
Гърция обмисля разширяване на обхвата на задължителната ваксинация
© Getty Images/Guliver

Гръцкото правителство обмисля промени в ограничителните мерки под страха от разпространение на мутиралия вирус, известен под името Омикрон, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Етнос", цитиран от БТА. Гърция вече регистрира първия случай на заразен с Омикрон. Въпреки това правителството не планира веднага да налага нови мерки, но в чекмеджето си държи три варианта на нови ограничения, които да въведе, ако епидемиологичната обстановка го наложи, отбелязва още "Етнос".

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 773

Според информация на изданието сред обмисляните мерки са разширяване на обхвата на задължителната ваксинация за хората над 50-годишна възраст. Обмисля се и евентуално задължително ваксиниране на цялото население. "Етнос" съобщава, че управляващите мислят и за увеличаване на задължителния процент на работещи дистанционно, както и за задължително използване на маска на открито.

Правителството продължава категорично да изключва възможността от налагане на тотален локдаун и иска да наложи мерки като в останалите европейски държави, но в по-мека форма, коментира изданието.

В. "Та неа" пише, че се очаква днес комисията по ваксинацията в Гърция да даде зелена светлина за поставянето на трета доза четири месеца след втората, вместо шест месеца, както беше до момента. Очаква се също така да се скъси периодът на валидност на сертификата за преболедуване на КОВИД-19 - от шест на пет месеца.
Целта на правителството е до Коледа да подсили ваксинационното покритие в страната, допълва изданието.

"Коледата ще е без локдаун, но с ускоряване на третата доза, много тестове и задължителна ваксинация", пише в. "Елефтерос типос" по темата и допълва, че експертите са дали положителна оценка за стартиране на кампания за ваксинация на деца от 5 до 11 години.

След обявяването на задължителната ваксинация на гражданите над 60-годишна възраст заявка за поставяне на ваксина са направили 34 хиляди души, посочва изданието.

Остават обаче около 450 хиляди граждани, които не са ваксинирани и не са заявили желание да го направят. 

В Гърция е потвърден първият случай на варианта Омикрон

Константин Тодоров
502 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини