Първи случай на Омикрон е открит в континентална Франция

  • 02 декември 2021 16:33

  • 644
  • 0
Първи случай на Омикрон е открит в континентална Франция
© Pixabay

Франция днес съобщи за първия си случай на новия вариант на COVID-19 - Омикрон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Случаят е регистриран близо до Париж в момент, в който водещ научен съветник на правителството каза, че до края на януари Омикрон може да стане доминиращ в страната.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

Здравният орган, отговарящ за департамента Ил дьо Франс (Парижка област), каза, че случаят на Омикрон е бил открит при човек, който се е завърнал от Нигерия. Миналия месец случай на новия вариант бе установен на френския остров Реюнион в Индийския океан.

Водещият правителствен научен съветник Жан-Франсоа Делфреси каза пред телевизия Бе Еф Ем, че "истинският враг" засега все още е Делта вариантът, който се разпространява в пета вълна. "Би трябвало да наблюдаваме постепенно нарастване на варианта Омикрон, който ще измести Делта", вероятно до края на януари, каза той. Делфреси прогнозира, че е възможно коледните празници да протекат добре, ако се предприемат стъпки за ограничаване на натоварването от варианта Делта.

"Коледа не в риск, ако населението, както и хората, които отговарят за решенията, бъдат много предпазливи", заяви той, като повтори, че социалната дистанция и третата бустерна доза ваксина са ключови оръжия.

Франция отчете близо 50 хиляди нови случая на COVID-19 за 24 часа, съобщи вчера здравното министерство. Към вчерашна дата в интензивни отделения са били настанени 1886 души, което според Делфреси все още не е пиково ниво, особено ако се сравни с втората вълна във Франция през миналата есен, когато този брой достигаше до 6-7 хиляди.

Расте броят на заразените с варианта Омикрон в Белгия, властите подготвят нови ограничения

Последвайте канала на

Константин Тодоров
644 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини