Беларуските власти извършиха масови обиски в домовете на журналисти и активисти

  • 02 декември 2021 07:15

  • 746
  • 1
Беларуските власти извършиха масови обиски в домовете на журналисти и активисти
© Getty images

Властите в Беларус претърсиха домовете на десетки журналисти и активисти, съобщи правозащитна организация, цитирана от Асошиейтед прес.

При акциите са били иззети телефоните и компютрите на независими журналисти, правозащитници и активисти в поне девет беларуски града, като те са били и разпитвани, съобщи правозащитната организация "Вясна".

В столицата Минск властите са претърсили домовете на десет души, обвинени във финансиране на антиправителствени протести и разпространение на информация, определяна като екстремистка.

Лукашенко готов да спре транзита на руски газ, ако Полша затвори границата

Журналистът на свободна практика Лариса Шчиракова заяви, че е била отведена за разпит след претърсване на дома й в Гомел, град на 300 км югоизточно от Минск, продължило с часове. Преди тя работела за телевизионния канал "Белсат", който властите обявиха за екстремистки.

Активисти и журналисти в Брест, Витебск, Могильов, Гродно, Мозир и други градове също са станали обект на подобни обиски и задържания. Обект на акциите са станали и лидерите на местните организации в Гомел и Речица на Обединената гражданска партия, най-старата опозиционна партия в Беларус, информира БТА. 

Теодора Александрова
746 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2021.12.02 | 11:49

1
Гадно е да се живее в Беларус в момента. Добре, че не съм там.

Добави коментар

Водещи новини