Германия премина прага от 100 хиляди смъртни случая, свързани с коронавируса

  • 25 ноември 2021 16:45

  • 676
  • 1
Германия премина прага от 100 хиляди смъртни случая, свързани с коронавируса
© Getty images (архив)

Германия премина днес мрачния праг от 100 хиляди смъртни случая, свързани с новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28698

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на четвъртата епидемична вълна, която поставя предизвикателство пред новото правителство на страната.

От началото на пандемията в Германия са регистрирани 100 119 смъртни случая, свързани с коронавируса, по данни на института "Роберт Кох". Броят на новите заразени през последното денонощие е на рекордно равнище от малко под 76 хиляди.

Болниците в някои германски провинции, особено в източната и южната част на страната, са под натиск и вирусолози предупредиха, че може да умрат още много хора.

Ръководителят на института "Роберт Кох" оцени нивото на смъртност на около 0,8 процента. Това означава, че при около 50 хиляди новозаразени на денонощие, около 400 от тези хора ще починат.

Трипартийното правителство, което ще управлява Германия след обявеното вчера коалиционно споразумение, каза, че ще формира експертен екип, който ще преценява ситуацията на дневна база.

Съпредседателката на "Зелените" Аналена Бербок заяви, че новото правителство, включващо още Германската социалдемократическа партия и Свободната демократическа партия, си е оставило 10 дни, за да реши дали са необходими още ограничения.

В Германия е напълно ваксинирано срещу ковид малко над 68 процента от населението. Страната изостава по този показател от европейски държави като Португалия, Испания и Франция.

Бъдещият канцлер Олаф Шолц обеща да засили ваксинацията, като не изключи възможността тя да стане задължителна.

Лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер пък допусна варианта да бъдат затегнати ограничителните мерки по региони, за да бъде избегнат национален локдаун както в съседна Австрия.

Словакия въведе локдаун и извънредно положение

 

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28698

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
676 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
като го правят

2021.11.26 | 09:01

1
как е възможно? 90% от населението са препарирани с препарата

Добави коментар

Водещи новини