39 ливанци слязоха на летището в Барселона при междинно кацане

  • 20 ноември 2021 07:25

  • 1329
  • 1
39 ливанци слязоха на летището в Барселона при междинно кацане
© Getty (архив)

39 ливански граждани, които са пътували от Египет до Еквадор са слезли на летище "Ел Прат" в Барселона по време на междинно кацане на самолета и след това са отказали да продължат полета си. Това е станало в понеделник 15 ноември, но стана известно едва след като няколко неправителствени организации поискаха държавата да се погрижи за тях, предаде БНР.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1541

29 от ливанските граждани са потърсили помощта на социалните служби и искат да получат статут на бежанци, а другите 10 са останали на летището и все още отказват да напуснат сградата. Те са настанени в специално пригодени за целта помещения.

От ръководството на фирмата, която управлява летище "Ел Прат", са им предложили или да се върнат в страната си по произход или да продължат полета си за Еквадор, но на този етап те отказват и двете възможности. Това накара регионалния министър на равенството Таня Верге да поиска от централното правителство да включи ливанците в държавната програма за приемане на бежанци, заявявайки, че "задължението за закрила е международно задължение".

Медиите в Каталуния веднага сравниха случая с този на летището на балеарския остров Палма де Майорка, когато мароканци принудиха самолет до Истанбул да кацне заради фалшив медицински спешен случай и използваха приземяването, за да избягат от самолета.

Фронтекс: ЕС трябва да се подготви и за други мигрантски кризи

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1329 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Росен

2021.11.20 | 07:41

1
Да ги връщат обратно

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини