Швейцария разрешава еднополовите бракове от 1 юли

  • 17 ноември 2021 16:56

  • 583
  • 0
Швейцария разрешава еднополовите бракове от 1 юли
© Getty (архив)

Швейцарското правителство обяви днес, че еднополови двойки ще могат да сключват брак в страната от 1 юли догодина, предаде АП, цитирана от БТА.

Решението бе взето, след като швейцарците подкрепиха мярката с внушително мнозинство на референдум.

Швейцарците казаха „да" на еднополовите бракове

Освен това, от 1 януари Швейцария ще признава еднополовите бракове, сключени в други страни. В момента тя приравнява такива бракове към граждански съюзи.

С определянето на датата на влизането в сила на закона "Брак за всички", одобрен на референдум през септември, Федералният съвет (правитеството в Берн) съобщи днес, че след 1 юли граждански съюзи в Швейцария вече няма да може да се сключват. Двойките, които вече са сключили граждански съюз, какъвто бе разрешен от властите през 2007 г., ще могат да го запазят, без да се налага да сключват брак.

Швейцария е една от малкото останали държави в Западна Европа, където хомосексуалните двойки още не са получили право да сключват брак.

На референдума на 26 септември мнозинството от гласоподаватели се изказаха в подкрепа на приравняване правата на хомосексуалните двойки с тези на хетеросексуалните, включително що се отнася до осиновяването на деца и облекчаването на процедурата за получаване на швейцарско гражданство от единия от съпрузите, ако е чужденец.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
583 0

Свързани новини

Водещи новини