Кристин Лагард: Малко вероятно е повишаване на лихвите на ЕЦБ през 2022 г.

  • 15 ноември 2021 14:00

  • 322
  • 0
Кристин Лагард: Малко вероятно е повишаване на лихвите на ЕЦБ през 2022 г.
© Getty images

Условията за повишаване на лихвите в еврозоната е малко вероятно да бъдат изпълнени през 2022 г., обяви в понеделник председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард пред комисията по икономически и парични въпроси на европарламента, предаде БНР.

Говорейки относно дългосрочните перспективи за икономическото възстановяване след пандемията, Лагард наблегна на "солидните" потребителски разходи, но и на недостига на материали, оборудване и работна ръка, което се отразява негативно на промишленото производство.

"Инфлацията може да доведе до по-високи заплати и впоследствие до по-високи цени, но засега не виждаме доказателства за това в данните за договорените заплати“, отбеляза Лагард, заявявайки, че ЕЦБ планира да поддържа инфлацията в рамките на текущата цел от 2%, отхвърляйки всякаква възможност за увеличение.

"Тъй като възстановяването продължава и проблемите с недостига на доставките се отстраняват, можем да очакваме да се нормализира ценовият натиск върху стоките и услугите“, посочи тя пред европейските депутати. "Ние очакваме заплатите през следващата година да се повиши малко повече от тази година, но рискът от вторичен инфлационен ефект остава ограничен".

Инфлацията във валутния блок е най-високата от 2008 г., подхранвана от по-високите цени на енергията, прекъсванията във веригите на доставки и други ефекти, свързани с пандемията.

Лагард: Малко вероятно е ЕЦБ да повиши лихвите през следващата година

ЕЦБ трябва да вземе решение за бъдещето на своите парични стимули на последното за годината заседание през декември, когато разполага с новите средносрочни икономически прогнози. Нейната програма за пандемично изкупуване на облигации на стойност 1,85 трилиона евро трябва да приключи през март 2022 г.

Усложняването на сметките на централните банкери от ЕЦБ се дължи на новия скок при инфекциите с Covid-19, който може да доведе до нови ограничения върху икономическата активност. Австрия вече наложи локдаун за тези, които не са ваксинирани. Германските партии, които в момента преговарят за коалиционно споразумение, също обмислят по-строги противоепидемични мерки.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини