Папата: Времето за спасяването на планетата изтича

  • 11 ноември 2021 15:26

  • 698
  • 2
Папата: Времето за спасяването на планетата изтича
© Getty Images/Guliver (архив)

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март поиска днес от шотландските католици да се молят за успеха на конференцията КОП26 за промените в климата, която се провежда в шотландския град Глазгоу, защото "времето за спасяването на планетата изтича", предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

В писмо светият отец изрази съжаление, че не е могъл да присъства лично на откриването на форума, както се надявал, и призова всички да се присъединят към молитвата за успешен край на КОП26.

Целта на тази среща е да се занимае с един от големите морални въпроси на нашето време: запазването на Божието сътворение, дадено ни като градина, която трябва да се обработва и като общ дом за нашето човешко семейство, изтъкна Франциск в писмото си, огласено то Ватикана.

Папата настоятелно помоли участниците да проявят "мъдрост и сила" и да мислят за бъдещите поколения.

Времето изтича, тази възможност не трябва да бъде пропилявана, за да не се наложи да се изправим пред Божията присъда заради провала ни да сме предани стопани на света, който той е поверил на грижите ни, подчертава папата.

В официално послание до конференцията, прочетено от негово име на 2 ноември, Франциск каза, че двете рани, причинени едновременно от пандемията от COVID-19 и климатичните промени, са сравними с тези, причинени от световен конфликт, и срещу тях трябва да се изправим по същия начин.

Папа Франциск призова към молитви за успех на КОП26

84-годишният папа, който направи опазването на околната среда крайъгълен камък на понтификата си, неколкократно бе заявявал, че се надява да присъства на КОП26, но на 8 октомври Ватиканът обяви, че държавният секретар кардинал Пиетро Паролин ще оглави делегацията на Светия престол.

Причините за това решение не бяха посочени, припомня Ройтерс.

Константин Тодоров
698 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
АСЕН ИЛИЕВ

2021.11.11 | 22:56

2
ПРИЛИЧА НА ГОЛЯМ ГЕВГИР ;) ЗА ВИНО :)
АСЕН ИЛИЕВ

2021.11.11 | 22:55

1
КОША ЗА ГЛАВИТЕ Е ГОТОВ! :)

Добави коментар

Водещи новини