Подобряване на британския икономически растеж до 0,6% през септември

  • 11 ноември 2021 10:32

  • 319
  • 0
Подобряване на британския икономически растеж до 0,6% през септември
© Pixabay

Икономиката на Великобритания подобри растежа си през септември след слабото представяне през лятото, показват данни на официалната британска статистика ONS, предаде БНР.

Брутният вътрешен продукт се повиши през септември с 0,6% спрямо август, когато обаче нарасна с едва 0,2% (низходяща ревизия от предишна оценка за растеж с 0,4%) и след като през юни отбеляза спад с 0,2 на сто.

Може ли България да остане без бюджет за 2022?

Въпреки ускоряването на икономическия растеж през септември, БВП на Обединеното кралство е все още с 0,6% под неговото ниво през февруари 2020 г. - точно месеци преди началото на коронавирусната пандемия и последвалия първи локдаун в страната.

Септемврийският растеж беше подпомогнат от по-силната продукция в здравния сектор, тъй като хората се върнаха към лекарските посещения след техния солиден спад по време на пандемията, което доведе до повишение на целия сектор на услугите през септември с 0,7% спрямо месец по-рано.

Индустриалното производство обаче се сви с 0,4%, тъй като доставките на газ се понижиха за четвърти пореден месец, като в същото време продължиха и проблемите във веригите на доставки като във Великобритания, така и в световен мащаб.

Според ONS БВП на Обединеното кралство за цялото трето тримесечие (юли - септември 2021 г.) нарасна с 1,3%, но след ръст с 5,5% през второто тримесечие. Спрямо година по-рано британската икономика нарасна през третото тримесечие с 6,6%, но след скок с 23,6% през предходните три месеца.

Петата най-голяма икономика в света се сви с близо 10% през пандемичната 2020 година, но Международният валутен фонд прогнозира, че тя ще отбележи най-солидно икономическо възстановяване спрямо останалите членове на Г-7, нараствайки с 6,8% през 2021 г.

Въпреки това бързо възстановяване от коронавирусната икономическа криза през пролетта, последва забавяне на растежа през лятото поради комбинация от нарастващи случаи на Covid-19, проблемите с глобалните вериги на доставки и недостига на някои категории работници на острова след Брекзит.

През миналата седмица пък Английската централна банка заяви, че запазва почти нулевите лихвени ставки, тъй като неотдавнашният икономически растеж е бил по-слаб, отколкото се очакваше. В същото време АЦБ ще следи отблизо състоянието на пазара на труда, след като правителствената схема за защита на работните места приключи на 1 октомври .

Последвайте канала на

Десислава Станева
319 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини