Германия отбелязва три важни годишнини под патронажа на президента Щайнмайер

  • 09 ноември 2021 21:06

  • 1799
  • 0
 Германия отбелязва три важни годишнини под патронажа на президента Щайнмайер
© Getty (архив)

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова страната да се отнася към 9 ноември като към "ден за размисъл", предаде ДПА.

Това е денят, в който се отбелязват три много различни годишнини, всяка от които от значение за историята на страната.

На 9 ноември 1918 г. Германия става република и се слага край на германската монархия. Двадесет години по-късно на тази дата нацистите извършват погроми и се обявяват за преследване и унищожение на евреите. А на 9 ноември 1989 г. пада Берлинската стeна, което води до обединението на Източна и Западна Германия.

Президентът на Германия: Берлинската стена бе признак за несправедлива държава

В изказването си на възпоменателна церемония, проведена днес в двореца "Белвю", президентът Щайнмайер подчерта, че тези знаменателни събития трябва да напомнят на германците, че свободата и демокрацията "не са паднали от небето" и не трябва да се приемат за даденост.

Президентът каза, че германският народ трябва да приеме както срама и скръбта за жертвите, така и да отдавапочит и признание на пионерите на демокрацията. "Да поддържаш тази двойственост на светлина и мрак, радост и скръб в сърцето си, е част от това да бъдеш германец", каза Щайнмайер.

"Това е сърцевината на просветения патриотизъм - патриотизъм с тихи тонове, вместо такива, внушаващи самоувереност и триумф. Патриотизъм на смесени чувства", заключи германският президент.

Валери Зайцев
1799 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини