Жените в ЕС получават средно с 14,1 процента по-ниски заплати от мъжете

  • 09 ноември 2021 16:26

  • 1984
  • 4
Жените в ЕС получават средно с 14,1 процента по-ниски заплати от мъжете
© pixabay

Жените в ЕС получават средно с 14,1 процента по-ниски заплати от мъжете. При това положение постигането на равно заплащане е невъзможно, ако не се пристъпи към увеличаване на минималните работни заплати и не се преразгледа стойността на труда, извършван от жените. Това предупреждават от Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/ в днешния Ден на равното заплащане в ЕС и броени часове преди утре Комисията по заетостта на Европейския парламент да гласува предложения за засилване на проекта на директивата за адекватни минимални заплати и насърчаване на колективното договаряне.

Позицията на ЕКП е разпространена от пресцентъра на КНСБ.

Българите зад граница пращат по-малко пари у нас

В същото време, напомнят от ЕКП, предложената директива на ЕС за прозрачност на заплащането на жените и мъжете продължава да се разглежда от комисиите на Европейския парламент.

Увеличаването на минималните работни заплати до 60 на сто от медианната и 50 на сто от средната работна заплата в съответната страна би намалило разликата в заплащането на жените и мъжете. Данните на ЕКП показват, че това ще стопи разликата с 25 на сто в Румъния, с 19 на сто в Гърция, с 12 на сто в Полша, с 11 на сто в Словакия, с 10 на сто в Испания и Люксембург.

В България последните актуални данни показват, че през 2019 г. мъжете са взимали с 14,1 на сто повече, отколкото жените.

Разликата в заплащането у нас съвпада със средната за ЕС. Естер Линч, заместник-генерален секретар на ЕКП, коментира, цитирана в изявлението, че много жени са хванати в капана на нископлатени и недооценени работни места. В много случаи те са подценени, защото се извършват предимно от жени. Жените съставляват 76 на сто от 49-те милиона работници в сферата на грижите в ЕС. Работещите в сферата на грижите са зле платени, въпреки че работата им е физически и емоционално трудна и изисква голямо търпение и социални умения, посочва Линч.

Хората, вземащи решения в ЕС, имат избор - могат да предприемат решителни действия за преодоляване на разликата в заплащането на жените и мъжете или вечно да оплакват Деня на равното заплащане, смятат от ЕКП. Те могат да премахнат разликата, като приемат Директива за прозрачност на заплащането, която дава възможност на работещите жени да получат нова оценка на стойността на своя труд, а на синдикатите - да водят колективни преговори за увеличаване на заплатите, и като приемат

Директива за адекватно минимално заплащане, която повишава минималните заплати до прага на достойнството и премахва пречките пред колективното договаряне. Това е двойна възможност, която няма да се повтори скоро, смята още Естер Линч.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1984 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.06.27 | 14:01

4
Българите колко процента по-малко взимат от жените в ЕС средно?

2021.11.09 | 17:32

2
Да идат в Саудитска Арабия или Иран да проверят как е положението там. Няма нито една нормална държава с управляващи негри и жени.

2021.11.09 | 17:34

3
Учиелките до последната получават cpeдни заплати, обаче няма протести срещу тях.
пазарна

2021.11.09 | 17:31

1
пазарна икономика. свободен пазар на труда. да си продадат труда по скъпо. да се договарят с работодателите си. в държавната сфера вземат едни и същи заплати.

Добави коментар

Водещи новини