Над 500 млн. евро отпуска Кипър в следващите 5 години за борба с климатичните изменения

  • 03 ноември 2021 07:18

  • 307
  • 0
Над 500 млн. евро отпуска Кипър в следващите 5 години за борба с климатичните изменения
© Getty images

Над 500 млн. евро отпуска Кипър в следващите 5 години за справяне с климатичните изменения, съобщи президентът Никос Анастасиадис днес в обръщението си към участниците в конференцията на ООН в Глазгоу, цитиран от БНР. Страната ще е домакин на две важни международни срещи по климата през следващата година.

С тези средства правителството в Кипър ще финансира изпълнението на нови политики и мерки за използване на по-чисти горива, като природен газ и възобновяеми енергийни източници, обяви президентът Никос Анастасиадис.

Ще бъдат насърчавани и инвестиции в транспорта, селското стопанство, промишлеността, опазването на горите и управлението на отпадъците, които са необходими за намаляване на отрицателния ефект от климатичните промени.

Байдън критикува лидерите на Китай и Русия за отсъствието им от срещата за климата в Глазгоу

Кипър се стреми да засили и регионалното сътрудничество, подчерта президентът, представяйки кипърската инициатива за координиране и създаване на регионален план за действие по изменението на климата в Източното Средиземноморие и Близкия изток.

Инициативата вече е приета от 18 държави в региона, подкрепя се от Европейската комисия и световни организации.

Две важни международни срещи през следващите месеци ще дадат началото на съответните механизми за координация, наблюдение и изпълнение на поетите в рамките на инициативата ангажименти, съобщи кипърският президент.

През февруари догодина Кипър ще бъде домакин на министерска среща по проблемите на климата, а през есента ще посрещне лидерите на страните от региона за стартиране на 10-годишния регионален климатичен план.

Теодора Александрова
307 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини