Байдън се срещна с папата на фона на разгорелите се в САЩ дебати за абортите

  • 29 октомври 2021 19:39

  • 931
  • 3
© Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в имаше днес необичайно дълга среща с Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март във Ватикана, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че тя се е състояла на фона на разгорелите се в Съединените щати дебати заради подкрепата на президента католик за правото на аборт.

Светият престол съобщи, че личната среща е продължила час и 15 минути, а после още около 15 минути са минали във фотографиране и размяна на подаръци в присъствието на останалите членове на американската делегация, включително на първата дама Джил Байдън.

Разговорът на папата с тогашавния президент на САЩ Доналд Тръмп през 2017 г. продължи около половин час, а с неговия предшественик Барак Обама през 2014 г. - приблизително 50 минути, отбелязва Ройтерс.

В последвалите официални изявления за срещата на Белия дом и Ватикана въпросът за абортите не беше изрично споменат.

Американското президентство каза, че Байдън е благодарил на Франциск "за застъпничеството му за бедните по света и тези, които страдат от глад, конфликти и преследвания". Той похвалил папата и за "неговата лидерска роля в борбата с климатичната криза, както и за призивите му чрез споделяне на ваксини и равномерно икономическо възстановяване на света да бъде направено така, че пандемията да може да приключи за всички".

Ватиканът заяви, че двамата са обсъдили "грижата за планетата", здравеопазването, пандемията, бежанците, мигрантите и "защитата на човешките права, включително свободата на вероизповедание и свободата на съвестта".

Байдън пристигна във Ватикана за среща с папа Франциск

Президентът на САЩ подарил на папата сувенирна монета и му казал: "Вие сте най-значимият борец за мир, когото съм срещал."

След това Байдън се пошегувал с Франциск, като му казал: "Следващия път, когато Ви видя, ако (монетата) не е у Вас, ще трябва питиетата да са от Вас, (но) аз съм единственият ирландец, когото сте срещали, който никога не е пил."

Аудиенцията премина при засилени мерки за сигурност заради предстоящата утре и вдругиден в Рим среща на върха на Г-20.

Разговорът между първия папа латиноамериканец и втория в историята на Съединените щати президент католик се състоя и на фона на разгорещени дебати в американската Католическа църква, където Байдън е подложен на натиск от консерватори заради противоречивата си позиция за абортите.

Президентът на САЩ, който редовно посещава седмичната меса и държи портрет на папата над бюрото си в Овалния кабинет, казва, че той лично е против абортите, но добавя, че като лидер на изборна длъжност не може да налага становището си на другите.

В понеделник Върховният съд на САЩ ще разгледа първото за тази година от две важни дела, оспорващи поредица закони на щатско равнище за ограничаване на правото на аборт, подкрепяни от опонентите на Байдън от Републиканската партия. Противниците на абортите се надяват Върховният съд да отмени емблематичното си решение по делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г., легализирало абортите в цялата страна.

Тръмп назначи трима консервативни съдии във Върховния съд, наклонявайки баланса в най-висшата съдебна инстанция в Съединените щати още по-надясно.

Най-отявлените критици на Байдън в католическата църковна йерархия в САЩ дори твърдят, че трябва да му бъде забранено да получава Светото причастие.

След края на срещата американският президент заяви, цитиран от Асошиейтед прес, че с папата не са обсъждали въпроса за абортите. Франциск казал, че Байдън трябва да продължи да получава причастие.

 

Константин Тодоров
931 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.10.30 | 05:45

3
Трябва да вземат по- силни момченца, тези едвам отварят вратата на танка ;)

2021.10.29 | 23:52

2
Бай Дън изглежда напълно сенилен и инертен.

2021.10.29 | 21:34

1
Тоя да не му е искал последно причастие - щото на тази възраст може и да не го види пак.

Добави коментар

Водещи новини