Литва започна да издига четириметрова метална ограда по границата с Беларус

  • 27 октомври 2021 18:10

  • 258
  • 0
 Литва започна да издига четириметрова метална ограда по границата с Беларус
© Getty (архив)

На литовско-беларуската граница започна монтирането на сегменти от 4-метрова метална ограда, в чиято горна част ще бъде опъната бодлива тел. Чрез това съоръжение Литва ще се бори с незаконния трафик на хора, след като от началото на годината в страната от Беларус проникнаха над 4000 незаконни имигранти от страни в Азия и в Африка.

Това съобщи днес държавната енергийна компания "Епсо-Джи", която правителството избра за изпълнител на проекта, предаде БТА.

"На първо време заграждението ще бъде разположено по-най проблемните участъци на границата, които са с дължина около 100 километра. До края на тази година по тях ще бъде поставена бодлива тел, а до края на април ще бъде изградено 4-метровото заграждение", се казва в съобщението.

Литва призовава за ново споразумение за миграцията в ЕС и за издигане на ограда по границите с Беларус

През територията на Литва минават 1070 километра от границата на Шенгенската зона, които съвпадат и с външните граници на Европейския съюз, в това число и около 680 километра, съвпадащи с границата с Беларус. Литва реши да построи в тази част 4-метровата ограда от метална мрежа с монтирана бодлива тел в горната част. Пред оградата ще се постави допълнителна линия от бодлива тел с височина 3 метра.

Изграждането на оградата ще струва 152 милиона евро. Литва се надява, че Европейският съюз ще отпусне средства за нейното изграждане, но европейски представители заявиха, че не финансират строителството на прегради и бариери.

Валери Зайцев
258 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини