Меркел стана служебен канцлер на ФРГ

  • 27 октомври 2021 06:09

  • 1861
  • 3
Меркел стана служебен канцлер на ФРГ
©

Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се направи днес още една крачка към оттеглянето си от политиката, след като получи официален документ за освобождаването й от канцлерския пост, на който прекара 16 години, съобщи Асошиейтед прес, предаде БТА. 

Меркел присъства днес на първата сесия на новия парламент на Германия, седнала обаче в галерията за ВИП гости. Меркел е била избрана за депутат в Бундестага преди 31 години.

Щайнмайер освободи Меркел от канцлерския пост

Законодателите избраха днес Барбара Бас от левоцентристката Германска социалдемократическа партия за председателка на 736-местната долна камара на парламента. Тя наследи на поста Волфганг Шойбле - 79-годишния консерватор и бивш министър на финансите и на вътрешните работи, който е най-дългогодишният член на Бундестага, избран за пръв път през 1972 г.

Връчвайки на Меркел документа за освобождаване от поста федерален канцлер, президентът на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер й благодари, че е превела страната през трудни периоди, особено по време на последния си четиригодишен мандат.

Миналата седмица Меркел беше сърдечно изпратена от колегите си лидери на държавите от ЕС и от бившия президент на САЩ Барак Обама.

В последните си седмици като служебен канцлер тя ще представлява Германия на срещата на високо равнище на Г-20 в Италия, както и на международната конференция за климата в Глазгоу идната седмица.

Калина Христова
1861 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Дирбекир

2021.10.27 | 21:43

3
"Като ученичка особено добри постижения показва в математиката и руския език. Ангела Меркел е била член на пионерската организация „Ернст Телман“ и на Съюза на свободната немска младеж. По време на следването си, през 1974 г. се запознава с първия си съпруг Улрих Меркел, също студент по физика. Това се случва в Москва и Ленинград." Бабата събори ЕС отвътре и благодарение на нея Евросъюза една нова империя със потенциала на Русия и САЩ се отслаби,напълни се със най-дивите и мързеливи племена на Азия и Африка подкрепяйки военни конфликти които въобще не бяха във нейн интерес,загуби силна държава членка но се сдоби с много бедни и корумпирани такива.

2021.10.27 | 07:55

1
Този Хитлер ще си плати за всички злини, които причини!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.10.27 | 09:25

2
Какви злини бе малоумник путиняшки?! хахаха Този канцлер е номер едно политик в Европа и всички други държавни глави включително Путлер и се възхищават! Защото Путлер използва ХИТРИНИ и репресии за да е на власт а Меркел без да използва долни диктаторски репресии германският народ си я държи вече четири избора подред да управлява! Но такива малоумнии ,като теб няма как да проумеят истината, вие сте слепци! А относно бежанците , то и Путлер не можа да се справи с тях или която и да е друга държава той ми тръгнал да говори за Меркел и ''злините'' които тя направила МА;ЛОУМНИК СИ БЕ МАЛОУМНИК СИ! Може да се говори само за ДОБРИНИТЕ'' които Меркел е направила защото са налице за разлика от измислените ти ''злини''!!! ПЪЛЕН МАЛОУМНИК СИ!

Добави коментар

Водещи новини