Полша разполага 10 000 войници по границата с Беларус

  • 25 октомври 2021 18:56

  • 1847
  • 1
Полша разполага 10 000 войници по границата с Беларус
© Getty (архив)

Полша увеличава от 2500 на 10 000 броя на войниците, разположени в подкрепа на граничната служба, за да попречат на мигрантите да преминават границата с Беларус, предаде Франс прес, като цитира изявление на министъра на отбраната Мариуш Блашчак, съобщи БТА.

Изявлението беше направено след серия от инциденти по границата. Големи групи мигранти се опитаха да съборят телена преграда, издигната неотдавна от полските власти.

Хиляди мигранти, повечето произхождащи от Близкия изток, опитаха да прекосят полско-беларуската граница от лятото насам. ЕС обвинява беларуския президент Александър Лукашенко, че води жители на страни от Близкия изток и Африка в Минск, след което ги прехвърля през границите с Полша, Литва и Латвия като отмъщение за наложените от Брюксел икономически санкции срещу неговия режим.

Няколко мигранти загинаха при опит да прекосят външните граници на ЕС, а през уикенда беше съобщено за още два инцидента. Двама войници бяха приети в болница в неделя, след като около 60 мигранти се опитали да проникнат със сила в Полша, замервайки силите за сигурност с камъни. Двамата са леко ранени.

Мигранти раниха полски военни на границата с Беларус

Подобен инцидент, но с участието на около 70 мигранти, имаше и в събота.

Варшава, която планира да построи стена по границата си, наложи извънредно положение в района, където мигрантите са в капан между беларуските граничари и полските сили на реда.

Повечето мигранти, преминаващи полската граница, се насочват към Германия. След влизане в Полша те могат да поискат международна закрила. Докато очакват решение, което най-често е отказ, те се намират в охранявани центрове за чужденци.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1847 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Рени

2021.10.25 | 21:11

1
И тея са едни пълни шовинисти. Само си търсят белята.

Добави коментар

Водещи новини