Папата призова да не бъдат изпращани мигранти обратно в несигурни държави като Либия

  • 24 октомври 2021 17:32

  • 27508
  • 3
Папата призова да не бъдат изпращани мигранти обратно в несигурни държави като Либия
© gettyimages

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март призова днес държавите да не изпращат обратно мигранти в несигурни страни като Либия, където според него много хора стават обект на насилие и живеят при нечовешки условия, сравними с тези в концентрационните лагери, съобщи БТА.

Светият отец е отправил този апел в традиционната си неделна молитва в момент, когато лидерите на Европейския съюз се опитват да преодолеят своите различия за това как да се справят с мигрантския наплив - въпрос, който засилва подкрепата за националистически и популистки групи в блока.

Папа Франциск се надява да посети Гърция, Кипър и Унгария до края на тази година

"Трябва да сложим край на връщането на мигранти в страни, които не са сигурни", каза папата.

Той даде за пример "хилядите мигранти, бежанци и други хора, които се нуждаят от закрила в Либия". Трябва да се даде приоритет на спасяването на мигранти в морето, тяхното организирано слизане на сушата, алтернативите на изпращането им в затвора и уредени процедури за имиграция и за получаване на убежище, призова главата на Римокатолическата църква.

Папата поиска от международната общност да "изпълни обещанията си" и да намери трайни решения за управление на миграционните потоци в Либия и в цялото Средиземноморие.

"Много от тези мъже, жени и деца (в Либия) са обект на нехуманно насилие", предупреди Светият отец. "Колко ли страдат онези, които са връщани обратно! Там има истински лагери", каза Франциск.

Той използва немската дума, която се използва в Италия, когато става дума за концентрационни лагери.

"Никога не ви забравям. Чувам вашите стенания", обърна се индиректно папата към тези мигранти. Този месец службата на ООН за човешките права поиска разследване на по думите й "ненужното и непропорционално" използване на сила от либийските сили за сигурност при задържане на африкански мигранти, включително случаите на застреляни мигранти, които са се опитвали да избягат.

Мая Йорданова
27508 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
неразбиращ

2021.10.24 | 18:59

1
Да ги вземе,при него,във Ватикана.
Да ги вземе

2021.10.24 | 20:17

2
ама не ще. Той разходи няма. Само приходи, Обаче ние имаме сметки за плащане. Ако иска да му ги изпратим да ги плати той.
Kali

2021.10.25 | 07:41

3
Да даде пример и да отвори хилядите манастири за тези "нуждаещи се"....Ей туй би било християнско... Не най богатата и мощна институция в света само да лае отстрани и да дава акъл....

Добави коментар

Водещи новини