Случаите на COVID-19 в Източна Европа надхвърлиха 20 милиона

  • 24 октомври 2021 15:11

  • 954
  • 2
Случаите на COVID-19 в Източна Европа надхвърлиха 20 милиона
© gettyimages

Случаите на коронавирусна инфекция в Източна Европа надхвърлиха 20 милиона, съобщава БТА, като цитира свои изчисления.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28776

Регионът се бори с най-тежкия взрив на заразата от началото на коронавирусната пандемия, а ваксинацията изостава, отбелязва агенцията.

Лидерите на ЕК предупредиха, че ситуацията с коронавируса в страните-членки „остава много сериозна“

Източноевропейските страни са с едни от ниските нива на ваксинирани срещу ковид на континента - по-малко от половината от тяхното население е с поставена една доза. С най-добри показатели в тази част от света е Унгария, 62 процента от чиито жители са поне с една игла. На другия полюс е Украйна, където този дял е едва 19 на сто, сочат данни на сайта "Нашият свят в данни" (Our World in Data).

Новозаразените в региона стабилно се увеличават и вече са средно по 83 700 на ден - най-високото равнище от ноември миналата година, по информация на Ройтерс от петък.

Макар че в Източна Европа живее само 4 процента от населението на света, на нея се падат около 20 на сто от новите случаи, за които се съобщава в глобален мащаб. Според анализа на Ройтерс три от петте държави в света, които съобщават за най-много смъртни случаи от ковид, са в Източна Европа. Това са Русия, Украйна и Румъния.

В четвъртък директорът на СЗО за извънредните ситуации Майк Райън свърза повишаването на броя на заразените с отменянето на ограниченията и увеличаването на срещите на закрито на фона на наближаването на зимата.

Броят на заразените расте, а много хора в Източна Европа са разкъсвани между откритото пренебрегване на мерките и съжалението, че не са се ваксинирали. Агенцията посочва, че в столицата София и други български градове тази седмица е имало протести срещу влязлото в сила в четвъртък правило, ограничаващо достъпа до редица обществени места на закрито само за хора, притежаващи здравен сертификат. Повече от 40 процента от новите случаи в Източна Европа са в Русия, където на всеки пет минути 120 души дават положителна проба за коронавируса.

Здравната система работи под голямо напрежение, каза в сряда ресорният министър Михаил Мурашко. Около 36 на сто от населението на Русия е с поставена поне една доза ваксина. Словакия е с един от ниските показатели за дял ваксинирани в Европейския съюз - малко над половината от пълнолетното население от 5,5 милиона е със завършен ваксинационен цикъл.

В Румъния болниците са на ръба, в цялата страна няма свободни легла в интензивните отделения. Във вторник румънските власти съобщиха за рекорден брой нови заразени и починали. Коронавирусът причинява смъртта средно на един човек на всеки пет минути в страната, където малко хора са ваксинирани. Украйна за втори пореден ден отчете в петък максимален брой нови заразени и починали.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28776

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
954 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.24 | 17:17

2
Олигофрени комунистически...

2021.10.24 | 15:34

1
Най-простите вируси, примерно зимните настинки, преминават през цялото население на северното полукълбо за около 6 седмици. Нещото ковид е достигнало до 10% за 105 седмици.

Добави коментар

Водещи новини