Висш австрийски дипломат е отстранен от поста заради злоупотреба със служебно положение

  • 22 октомври 2021 21:37

  • 778
  • 1
Висш австрийски дипломат е отстранен от поста заради злоупотреба със служебно положение
© Pixabay

Австрийските медии съобщават днес,че Федералната дисциплинарна служба е отстранила висшия австрийски дипломат Йоханес Петерлик, бивш генерален секретар в министерството на външните работи и доскоро посланик на Австрия в Индонезия.

Прокуратурата води разследване по подозрение за злоупотреба със служебното положение и издаване на тайна. Пред журналисти министерството на външните работи е потвърдило, че Йоханес Петерлик е бил отстранен от поста, предава БТА.

Както съобщават електронните сайтове на вестниците и австрийското радио, възможно е дисциплинарната мярка да е била наложена във връзка с факта, че на Ян Марсалек, бивш шеф на германското акционерно дружество "Вайъркард", е било предадено секретно досие, съдържащо и формулата на руското бойно вещество Новичок. Още миналата година е станало известно, че в тази връзка три австрийски министерства - на външните работи, на икономиката и на отбраната - са подали сигнал за възможно предаване на секретни документи.

Английският вестник "Файненшъл таймс" е съобщил още миналата година, че издирваният в момента Ян Марсалек се е хвалел пред лондонски банкери с притежанието на таен документ, чиито следи на произход водят към Виена, припомнят австрийските медии днес и добавят, че конкретно е трябвало да става дума за досие, което е било изготвено във връзка с опита за отравяне на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри.

Според "Файненшъл таймс" досието, подготвено от Организацията за забрана на химическите оръжия, е съдържало описание на точния състав на нервнопаралитичното вещество Новичок. Тогава "Файненшъл таймс" е писал, припомня австрийското радио и телевизия, че въз основа на баркод пътят на документа може да бъде проследен до Австрия.

Според съобщението документът се е намирал в Отдела по разоръжаване в министерството на външните работи и е бил препратен в отдела Военна политика на министерството на отбраната и в министерството на икономиката.

Министерството на външните работи не е пожелало да даде подробности по случая на запитване от страна на Австрийската осведомителна агенция /АПА/, но е съобщило, че отзоваването на Йоханес Петерлик е станало още на 13 октомври.

Отношение по случая е взел от Брюксел днес и федералният канцлер Александър Шаленберг, заявявайки, че е научил за казуса през септември и в рамките на няколко дни е взел мерки, като временно е отстранил Петерлик от поста и е предал документите на съответните власти.

Разследването се води от Виенската прокуратура, която също е отказала да даде информация на АПА с аргумента, че воденото разследване е засекретено.

Произхождащият от семейство на дипломати Йоханес Петерлик е служител на министерството на външните работи от 1994 година. Той е бил говорител на външната министърка Бенита Фереро-Валднер, след това е посланик в Тайланд и Виетнам. По-късно е шеф на кабинета на разследваната в момента за аферата с рекламите бивша министърка на семейството, социоложката Софи Кармазин. Петерлик е ръководител на отдела по култура на министерството на външните работи под ръководството на Себастиан Курц и на Карин Кнайсъл, която го издига до генерален секретар в министерството. Така Петерлик поема поста от Михаел Линхарт, в момента австрийски министър на външните работи. Йоханес Петерлик е генерален секретар и при министър Александър Шаленберг и от 2020 година е посланик в Индонезия.

Съпругата му е работила в междувременно преструктурираната и преименувана Федерална служба за защита на конституцията и борба с тероризма. Мартин В., завеждащ отдела, в който е работила госпожа Петерлик, пишат масмедиите, е заподозрян, че е помогнал на Ян Марсалек в бягството му за Беларус, като го е снабдил с информации. Протоколите от разследването показват, че завеждащият отдела е бил разпитван за Петерлик, както и за контактите на Петерлик с Марсалек.

Ян Марсалек, който е австрийски гражданин, е обвинен в участие в многомилиардната измама във "Вайъркард", фалшифицирайки години наред баланса на фирмата. Голяма част от сделките в Азия, извършвани от трети страни, са се оказали фалшиви. Не могат да бъдат открити 1,9 милиарда евро, които е трябвало да бъдат депозирани в сметки в Азия.

Борислава Борисова
778 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.23 | 08:39

1
Така практикуват в демократичните държави!Има ли злоупотреби, веднага отстраняване и СЪД!

Добави коментар

Водещи новини