Правителството на Молдова одобри обявяването на извънредно положение заради енергийната криза

  • 22 октомври 2021 13:12

  • 422
  • 0
 Правителството на Молдова одобри обявяването на извънредно положение заради енергийната криза
© Getty Images/Guliver

Правителството на Молдова одобри днес обявяването на извънредно положение в страната за 30 дни с цел така да бъдат премахнати регулаторните ограничения върху покупките на газ и да се ускорят алтернативните доставки. По думите на премиера Наталия Гаврилица това е необходимо, тъй като налягането в молдовските тръбопроводи е спаднало до критична стойност, а газовите доставки през октомври се изпълняват едва до 67 на сто поради липса на договор с руския доставчик, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Обявяването на извънредно положение е техническа процедура, необходима, за да се гарантира енергийна сигурност на страната. Молдова ще продължи преговорите с руския "Газпром" за нов дългосрочен договор за покупка на гориво, но е принудена да купи газ от алтернативни доставчици, за да преодолее енергийната криза, каза Гаврилица пред журналисти.

Решението ще бъде внесено в парламента, който ще заседава днес следобед. Зам.-председателят на законодателния орган, мнозинство в който има

Партията на действието и солидарността - Михай Попшой, увери, че депутатите ще подкрепят идеята, за да предоставят на кабинета лостове за управление на страната по време на енергийната криза.

Разпределителното предприятие "Молдовагаз" прикани населението да намали потреблението на това гориво заради малкото договорени доставки. До октомври са договорени едва 54 милиона куб. метра, а потреблението този месец надхвърля обемите, предоставяни от "Газпром".

"Молдовагаз" и "Газпром" удължиха изтеклия си предишен договор до края на октомври, докато траят преговорите. Този месец Кишинев внася горивото на пазарна цена - близо 790 долара за 1000 кубика. Властите обаче разчитат да се спазарят за цена 200-300 долара за 1000 кубика. Те заявиха, че са готови да обсъдят изплащането на исторически дългове и да отложат внедряването на европейски енергийни норми, засягащи инвестициите на "Газпром" в Молдова. Междувременно правителството в Кишинев отпусна 16 000 тона мазут от държавния резерв, за да бъде преодоляна кризата. 

Путин: Русия може да увеличи газовите доставки за Европа, когато Германия одобри "Северен поток 2"

Константин Тодоров
422 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини