Германия предприема инициатива за европейски сили за бързо реагиране с още четири страни

  • 21 октомври 2021 14:43

  • 457
  • 0
Германия предприема инициатива за европейски сили за бързо реагиране с още четири страни
© Getty Images/Guliver

Германия предприе инициатива за създаване на сили за бързо реагиране на Европейския съюз заедно с други четири държави членки, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Инициативата, в която освен Германия участват също Финландия, Нидерландия, Португалия и Словения, предвижда разширяване на съществуващите бойни подразделения на ЕС и превръщането им в ефективни сили, способни бързо да реагират на кризи.

Новият формат би трябвало да включва космически и кибернетичен капацитет, а също специални сили и въздушен транспорт.

Според документ, съставен от петте страни, неотдавнашните събития в Афганистан още веднъж са показали, че ЕС трябва да бъде в състояние да действа енергично и бързо. За тази цел, смятат те, е необходимо да се подобрят използваемостта, готовността, компетентността и възможностите за разгръщане на силите.

За да се осигури по-голяма гъвкавост, петте страни предлагат да се използва член 44 от Договора за ЕС, който никога досега не е бил задействан, за да се позволи на коалиции от желаещи държави членки да извършват дейности по сигурността с разрешението на други, неучастващи страни. Наред с това според тях би трябвало да се засили използването на вече съществуващи споразумения за регионално сътрудничество.

Меркел: Новото правителство на Германия ще бъде проевропейско

В документа не се правят конкретни предложения за числеността на силите за бързо реагиране, а само се казва, че наземните сили би трябвало да са с големина на бригада, около 5000 души.
Сегашната концепция за бойни подразделения включва две групи от по около 1500 военни, които да бъдат в готовност, като техният състав трябва да се попълва на ротационен принцип от различни държави на всеки шест месеца.

Постигането на планираната численост се сблъсква с постоянни проблеми, а към момента е налична само една бойна група.
 

Константин Тодоров
457 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини