Европейският съвет ще обсъди въпроса с върховенството на закона

  • 20 октомври 2021 18:03

  • 402
  • 1
Европейският съвет ще обсъди въпроса с върховенството на закона
© Getty (архив)

Европейският съвет ще обсъди на предстоящото тази седмица заседание въпроса с върховенството на закона. Това се посочва в писмото на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел (на снимката) до участниците в срещата, предаде БТА.

Предвижда се разговорът да засегне основно Полша след решението на полския конституционен съд, че европейското право няма превес над местното законодателство. Това решение е в разрез с договора за ЕС, подписан от Варшава.

ЕС е готов да прибегне до всички възможни инструменти, за да защити преимуществото на европейското право

По-рано днес председателят на Европейския парламент Давид Сасоли съобщи, че възлага на правната служба на институцията да подготви дело срещу Европейската комисия за това, че не е предприела досега по-решителни стъпки срещу Варшава в дългогодишния спор за липсата на върховенство на закона.

ЕП настоява, че държавите от ЕС, където върховенството на закона е под въпрос, не трябва да получават средства от общия бюджет. По-рано тази седмица ЕК предупреди, че може да спре средствата за Полша, а полският премиер Матеуш Моравецки увери ЕП, че страната му не желае да напусне ЕС.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще разговарят също за цените на енергията, обстановката с пандемията, за опазването на природата и за миграцията.

"Уверен съм, че срещата ни ще бъде в дух на доверие и диалог, единството е най-голямата ни сила", посочва Мишел в писмото до европейските ръководители.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
402 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.20 | 18:41

1
гей и корона върховенство

Добави коментар

Водещи новини