Белгия връща коледните базари

  • 19 октомври 2021 21:47

  • 2072
  • 1
Белгия връща коледните базари
© Getty Images (архив)

Белгия тази година ще посрещне Коледа с обичайните новогодишни базари в Брюксел и други градове, съобщиха местни медии.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Базарите миналата година бяха отменени заради пандемията, а сега се очаква да посрещнат хиляди посетители заради новите и по-леки здравни ограничения. В Белгия досега над 85 на сто от пълнолетните граждани са напълно ваксинирани, а от дни в столицата бе въведен пропуск до обществени места с ковид сертификат, предава БТА.

Вирусологът Стефен ван Гюхт посочи, че в страната се наблюдава надигането на четвърта епидемична вълна с над 3000 заразени на ден или около 7 на сто от изследваните. По неговите думи това е обичайно и отчасти "полезно", защото ваксинираните неизбежно ще се заразят, но заради защитата от тежко заболяване, добита от ваксината, ще преболедуват леко и ще придобият подсилен естествен имунитет. Според него трета и четвърта доза ваксина за хората с добро здраве ще бъдат излишни.

Данните показват, че досега в Белгия от новата болест са починали близо 26 хиляди души. От юни насам, след като броят на ваксинираните постоянно нарастваше, броят на починалите не надвишава 800, сочи официалната статистика. Ван Гюхт пояснява, че властите биха имали повод за тревога, ако болниците се запълнят, но засега едва 10 на сто от леглата в отделенията за ковид са заети.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
2072 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мърдиат балгарски нарот!

2021.10.20 | 05:21

1
Само ние продължаваме упорито да се отказваме от ваксинация и да настъпваме едно и също гребло много пъти. Но пък какви хубави цицини.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини