Фон дер Лайен: ЕС е най-големият износител на ваксини срещу COVID-19

  • 18 октомври 2021 12:55

  • 259
  • 1
Фон дер Лайен: ЕС е най-големият износител на ваксини срещу COVID-19
© Getty images

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е заяви в понеделник, че ЕС вече е изнесъл над един милиард ваксини срещу Covid-19 в над 150 страни по света от декември 2020 г. насам, предаде БНР.

"Пределно ясно е, че Европейският съюз е най-големият износител на ваксини срещу коронавирус“, отбелязва Фон дер Лайен, добавяйки, че

ЕС е изнесъл толкова ваксини за трети страни, колкото е и доставил на гражданите от съюза. ЕС започна да изнася Covid ваксини в началото на глобалното им разпространение през декември 2020 г., докато други големи производители като САЩ не го направиха тогава и ограничи износа на ваксини с месеци.

Френската компания Valneva представи позитивни данни от изпитването на нейната COVID ваксина

Износът на ЕС обаче беше насочен главно към по-големи икономики, като Япония, Турция и Великобритания бяха сред основните получатели, тъй като те имаха договори за доставка с производители на ваксини, които ги произвеждаха в рамките на Европейския съюз.

Ваксините, изнесени или дарени от ЕС на по-бедни държави, са малка част от общия износ, но съюзът планира да увеличи даренията си през следващите месеци с цел да разпространи най-малко 500 милиона броя сред най-уязвимите страни, посочи още Фон дер Лайен.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) близо 80% от гражданите на ЕС на възраст 18 и повече години са получили поне една доза ваксина от началото на кампанията за ваксинация срещу Covid-19.

За съжаление България продължава сериозно да изостава, като отново заема последно място в целия ЕС с едва 25% ваксини с поне една доза.

Теодора Александрова
259 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.18 | 13:06

1
ЕС е най-голямата педераска диктатура в света.

Добави коментар

Водещи новини