Неваксинирани бременни са най-тежките случаи на COVID-19 на Острова

  • 14 октомври 2021 18:56

  • 974
  • 2
Неваксинирани бременни са най-тежките случаи на COVID-19 на Острова
© Getty Images (архив)

Един на всеки шести пациент с COVID-19, който се нуждае от спешна животоспасяваща грижа, е бременна жена,  разкриват нови данни, пише The Guardian.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31486

Двадесет от 118-те пациенти с COVID, които са получили допълнителна екстракорпоралната мембранна оксигенация (ECMO) между юли и септември, са бъдещи майки, съобщава NHS England. От тях 19 не са били ваксинирани, а 1 е била само с една доза.

NHS England публикува статистиката като част от усилията си да убеди бременните жени да се ваксинират напълно на фона на новите доказателства от израелски лекари, че коронавирусът може да причини сериозни проблеми на бъдещата майка и нейното бебе в по-късните етапи на бременността.

Новите данни също подчертават допълнителните рискове, пред които са изправени неваксинираните хора. От 118 -те мъже и жени, които са имали ECMO през тези три месеца, 107 не са били ваксинирани, четирима са имали само една доза и само седем са били напълно имунизирани.

Лекари, лидери и министри са загрижени за броя на бъдещите майки, които не са имунизирани, поради неоснователни страхове, частично подхранвани от антиваксъри, че ваксината може да навреди на майката и на бебето.

Д -р Едуард Морис, президент на Кралския колеж по акушерство и гинекология, подкрепи призива на NHS England всички бременни жени да се ваксинират напълно и приоритетно.

Бременните жени с COVID-19 са по-склонни да страдат от гестационен диабет, по-нисък брой на бели кръвни телца и по-тежко дишане по време на раждането, както и след него, показва проучване, публикувано в Journal of Maternal-Fetal and Neonatal Medicine. Според изследването се увеличава и рискът новородените да  имат затруднено дишане.

 

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
974 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЕдрастГербераст

2021.10.14 | 19:06

2
Айде стига с психоатаките по бременните бе! Не ви ли е срам, да се ваксинират че да умрат
ЕдрастГербераст

2021.10.14 | 19:06

1
Айде стига с психоатаките по бременните бе! Не ви ли е срам, да се ваксинират че да умрат

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини