Жозеп Борел: Цените на газа бият рекорди заради Русия

  • 14 октомври 2021 14:08

  • 2495
  • 1
Жозеп Борел: Цените на газа бият рекорди заради Русия
© Getty (архив)

Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външна политика Жозеп Борел заяви, че цените на газа в Европа бият рекорди заради нежеланието на Русия да доставя допълнителни количества синьо гориво в страни от блока, предаде ТАСС.

"Енергийната ни зависимост е сред най-важните въпроси в отношенията между Общността  и Русия. Тази държава изпълнява задълженията си по сключените договори, но не ни предоставя допълнителни количества газ. Това не допринася за стабилизирането на цените на газа", подчерта дипломат номер едно на 27-те.

"През последно време цените на газа са нестабилни. Една от основните причини е слабата запълненост на резервоарите в много страни от Стария континент. На 6 октомври стойността на 1000 кубични метра газа удари рекордното ниво от 1900 долара, но след това тръгна надолу. За понижаването на цените допринесоха изказвания на официални лица от Русия, че страната е готова да достави на европейските си партньори допълнителни количества газ", отбеляза ТАСС.

Путин: Не използваме газа като оръжие

Днес обаче при отварянето на тръжната сесия на най-голямата онлайнплатформа за търговия с течни горива - нидерландската TTF цената на синьото гориво отново тръгна нагоре. В 9 часа българско време цената на 1000 кубични метра газ с доставка през ноември бе 1196 щатски долара, а към 13 часа достигна нивото от $1229,4.


Във връзка с нестабилността на цените вчера от Европейската комисия предложиха членките на Общността да подават съвместни заявки за закупуване на необходимите им количества газ.

Цената на газа в Европа стигна почти $1200 за 1000 кубични метра

Валери Зайцев
2495 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тт

2021.10.14 | 17:41

1
Дедо иди си в къщи.

Добави коментар

Водещи новини