Педро Санчес отново ще посети остров Ла Палма

  • 13 октомври 2021 08:38

  • 321
  • 0
Педро Санчес отново ще посети остров Ла Палма
© Getty Images/Guliver

Испанският министър-председател Педро Санчес ще посети в сряда канарския остров Ла Палма, където вече четвърта седмица вулканът Кумбре Виеха продължава да е активен. Това е четвъртото посещение на Санчес от изригването на вулкана на 19 септември, предава БНР.

Санчес ще присъства на заседанието на щаба, който ръководи спасителните операции заедно с регионалния премиер на Канарските острови Анхел Виктор Торес, след което ще даде пресконференция за медиите. Ще посети и местата, където временно са отседнали евакуираните и хората, които са загубили домовете си. Заради бързото напредване на единият от трите потоци лава, властите наредиха нова евакуация на над 800 души от района до индустриалната зона Кайехон де ла Гата и Лос Лианос де Аридане.

Лавата от вулкана на остров Ла Палма разруши циментов завод

Под лавата са вече над 595 хектара земя и 1281 сгради. В последните часове са регистрирани 64 земетресения, най-силното от които с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер.

Вулканът на остров Ла Палма изригва отново

Около 4600 ученици няма да могат да се върнат в училище и тази седмица според местните власти. Във вторник от 38 полета на летище Ла Палма, 12 са били анулирани заради височината на облака от газ и дим, който достигна 3 500 метра. Вулканолозите все още не могат да предвидят колко време ще продължи изригването, но когато то спре, западният бряг на острова ще е различен заради образувалия се полуостров от лава в океана.

Реки от лава погълнаха още сгради на испанския остров Ла Палма

Весела Найденова
321 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини