Испания отбеляза националния си празник с военен парад в Мадрид

  • 12 октомври 2021 15:09

  • 291
  • 0
Испания отбеляза националния си празник с военен парад в Мадрид
© Getty Images/Guliver

Испания отбеляза днес националния си празник с голям военен парад в Мадрид, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че по-голямата част от ограничителните мерки в страната заради новия коронавирус вече са отменени.

Над 2600 военнослужещи с 215 бойни машини преминаха през центъра на испанската столица под погледа на крал Фелипе Шести.

В небето над града прелетяха 68 военни и транспортни самолета, а също така и хеликоптери.

Националният празник на Испания, Денят на испаноезичната общност, отбелязва годишнината от откриването на Америка от Христофор Колумб през 1492 г. и общите корени на страните от испаноезичния свят. В няколко латиноамерикански страни празникът беше премахнат от официалния календар или, както в Аржентина, бе преименуван на "Ден на зачитането на културното разнообразие", отбелязва ДПА.

Испания премахва почти всички COVID ограничения

В церемонията по честването на испанския национален празник участва и премиерът Педро Санчес. Той бе освиркан от част от по-консервативно настроените зрители.

Миналата година Испания отбеляза националния си празник с малка церемония, на която заради коронавируса не бе допусната публика, припомня ДПА.

Тогава страната бе залята от коронавирусна вълна. Сега ситуацията в Испания е доста по-различна, като близо 78 процента от населението е напълно ваксинирано срещу ковид и едва 5,5 на сто от леглата в интензивните отделения на болниците са заети от пациенти с коронавирус.

Константин Тодоров
291 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини