Германската полиция разследва случаи на "Хавански синдром" в посолството на САЩ в Берлин

  • 08 октомври 2021 19:31

  • 1074
  • 1
Германската полиция разследва случаи на "Хавански синдром" в посолството на САЩ в Берлин
© pixabay

Германската полиция потвърди днес, че разследва няколко случая на мистериозния "Хавански синдром" в посолството на САЩ в Берлин, съобщава БТА.

Синдромът - комбинация от неразположения като главоболие, гадене, загуба на памет и световъртеж - привлече вниманието на обществеността през 2016 г., след като десетки дипломати в американското посолство в кубинската столица Хавана се оплакваха от такива симптоми.

ЦРУ: Загубихме десетки агенти

В отговор на публикация на списание "Шпигел" берлинската полиция съобщи, че от август разследва "предполагаема атака със сонарно оръжие срещу дипломати от посолството на САЩ". Полицията не даде повече информация, а от дипломатическото представителство засега няма коментар.

През юли Австрия каза, че сътрудничи на САЩ за разкриването на множество съмнителни случаи сред американски дипломати във Виена. Същия месец директорът на ЦРУ Уилям Бърнс съобщи, че около 200 американски служители, включително 100 агенти на оглавяваната от него служба, и техни роднини са пострадали от "Хаванския синдром". По думите му учени са установили, че вероятната причина са лъчи "насочена енергия", прилагани умишлено, и може би Русия е отговорна - нещо, което тя отрича.

Мая Йорданова
1074 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.08 | 19:44

1
Ау, а 5G беше много смешна конспирация.

Добави коментар

Водещи новини