Радев охлади стремежите на РС Македония за ЕС: Още не можем да им кажем "да"

  • 06 октомври 2021 12:18

  • 10761
  • 21
© Булфото (архив)

Европейските ни партньори все повече разбират същността на проблема с Република Северна Македония. Имах две важни срещи с лидерите на европейските институции, приключи и тристранната ни среща с канцлера Меркел и президента Макрон, към която се присъедини и премиерът на страната кандидат за членство РСМ Зоран Заев, обясни Радев пред журналисти в Бърдо (Словения) и уточни, че темата е била за търсене на начин за преодоляване на препятствията пред започване на преговори за членството на РСМ.

,,Темата е изключително важна за нашия регион, за македонските българи, за мястото и ролята на България в ЕС и достойнството ни като на нация. За съжаление през май тази година заварихме отношенията между България и РСМ в задънена улица. Спомняте си 3-годишните прегръдки и обещания за безусловна подкрепа, въпреки липсващ договор. Спомняте си внезапното и изненадващо вето през декември миналата година без да се представят смислени аргументи към нашите европейски партньори. През май заварихме България изолирана и неразбрана в ЕС. Не искам да се връщам назад към това наследство, трябва да гледаме напред'', допълни държавният глава.

Македонски журналист: Гледаме с оптимизъм към ЕС след думите на Байдън

Европейските ни партньори все повече разбират същността на проблема с РСМ. Истинската същност е системната дебългаризация, системното унищожаване, години наред, на българското културно-историческо наследство в тази страна, воденият от десетилетия възродителен процес спрямо македонските българи. Правата на човека са фундаментални принципи, заложени дълбоко в ЕС. Тези срещи се провеждат на фона на множество сигнали за преследване и заплахи към хора с българско самосъзнание в процеса на преброяване в РСМ, на фона на случващото се поради няколко – подмяна на български паметни в РСМ, коментира той.

,,Нашите позиции са ясни - докато този своеобразен възродителен процес продължава, докато сънародниците ни са подтискани като основни права, и не се интегрират пълноценно с другите народи, ние няма как да кажем "да" за начало на преговорите. Подтискането на правата на македонските българи , които са граждани и на Република България е предизвикателство за ЕС. След като са граждани на България, те са граждани и на Съюза. Призовах за европейска солидарност. Това не е нито вето, не е нито стопиране на процеса. Искаме не повече от това, което иска всеки един от европейските партньори - да се уважават европейските принципи. Очакваме да спре този процес , да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, музеи, паметници, публично говорене, от държавната политика. Тогава нашият народ е готов да каже "да" на започване на преговорите. Искаме ясни правно обвързващ документ за този процес. Народът ни има много изострена чувствителност по тези проблеми. Няма български политик, който да не се съобразява с това", коментира държавният глава.

Румен Радев: Винаги съм отстоявал националния интерес, бъдете сигурни

Той уточни, че много пъти е казвано на РСМ, че чакането на правителство и парламент, които да загърбят тези проблеми, е загуба на време.

Ключът към съгласие на България не е сложен. Той се отличава в пълното и безусловно изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство, сключен през 2017 година. Това ще рече македонските българи да бъдат наистина равнопоставени с другите седем съставни части от народи, които са изрично вписани в Конституцията на РСМ, поясни Радев. По думите му е необходимо македонските българи да бъдат адекватно отразено като народност и брой в процеса на преброяването в РСМ.

,,Така, както беше призната историческата истина в отношенията с Гърция, следва да бъде призната историческата истина в отношенията с България. Обективните факти от нашата обща история не могат да бъдат подлагани на мултиперспективно тълкуване. Получаването и прилагането на нашето съгласие следва да получи ефективни гаранции от ЕС. Време е за исторически компромиси и помирение'', поясни той.

Заев пред Урсула фон дер Лайен: Искаме и нашата македонска идентичност да бъде зачитана

Радев заяви, че очаква от Стево Пендаровски и Зоран Заев смели решения, скъсване с македонизма и омразата към България.

Владимир Василев
10761 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
Mustafa

2021.10.07 | 13:08

21
Sasvim si u pravu Predsednice...Nikad Da...Nek ih primi Amerika,Nemacka I Francuska s ovu politika...!!!
Mustafa

2021.10.07 | 13:07

20
Sasvim si u pravu Predsednice...Nikad Da...Nek ih primi Amerika,Nemacka I Francuska s ovu politika...!!!
Гого

2021.10.06 | 19:47

19
Развъртел се е гьон сурата. Съветват го. Печели избиратели. Знае че всички ние държим на България. Докарва се сега пред избирателите. Мълчеше като п... до сега.
Гнуcен

2021.10.06 | 16:00

18
Гадeв

2021.10.06 | 14:22

15
тва да нее Буци Крадеца евала генерале
Там е работата

2021.10.06 | 15:54

17
Не е :(
Гост

2021.10.06 | 13:43

10
Тъп комунист Какво направи ти по темата бе нагъл тъпунгел? 5 години мълча както за руските така и за българските шпиони защото си нагъл тъп шпионин и предател олигофрен комунистически
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.10.06 | 15:38

16
12 години гейбеерско-депесарското ОПГ покрива дейността на рycките шпиoни, които взpивиха десетина opъжейни cклада у нас и в Европа. Накрая хванаха двама 70 годишни пенсионepи, които не знаят как се ползва компютър и отбиха номера.
а

2021.10.06 | 14:00

12
а боко какво направи ??? пусна ги в нато. обслужи интересите на козяк и след туй се прави на ни лук ял ни лук мирисал. така щеше да ги пусне и в ес.
А

2021.10.06 | 14:02

14
И РАДЕЕ И САМИТЕ МАКЕДОНЦИ СИ САБОТИРАТ САМИ ВЛИЗАНЕТО В ЕС....МНОГО СА ХИТРИ..., МАСКВЕ Е ЗАМЕСЕНА И ТАМ...
ооо

2021.10.06 | 14:01

13
о неразумний уроде, поради что се срамиш да се наречен българин????
Браво

2021.10.06 | 13:45

11
Това е моя президент. Северна България (Македония) съ държи нагло и престъпно. Никакъв ЕС.
Гост

2021.10.06 | 13:43

9
Тъп комунист Какво направи ти по темата бе нагъл тъпунгел? 5 години мълча както за руските така и за българските шпиони защото си нагъл тъп шпионин и предател олигофрен комунистически

Добави коментар

Водещи новини