Лозя и ферми в ЕС бяха претърсени от правоприлагащи органи като част от борбата с трудовите злоупотреби

  • 05 октомври 2021 15:04

  • 422
  • 0
Лозя и ферми в ЕС бяха претърсени от правоприлагащи органи като част от борбата с трудовите злоупотреби
© Getty images (архив)

Правоприлагащи органи са проверили стотици лозя и ферми из цяла Европа миналия месец в рамките на акция срещу експлоатацията на земеделски работници, съобщи днес Европол, предаде АП, цитирана от БТА.

В съобщението на европейската полицейска агенция се казва, че осем заподозрени са били арестувани във Франция и четирима в Испания. Общо 54 заподозрени в трафик на хора са били идентифицирани във Франция, Италия, Испания и Латвия, и властите са открили повече от 250 вероятни жертви на експлоатация в проверките между 9 и 16 септември, по време на сезона за прибиране на реколтата в Европа. Европол е помагала за координацията на инспекциите.

Наемането на сезонни работници, включително жертви на трафик на хора, при лоши условия и с ниско заплащане, е печеливш бизнес, отбелязва агенцията. "Експлоатацията на труда е доходоносна криминална дейност, която уврежда здравето и правата на жертвите", каза Европол.

Според Европол операцията във Франция е разбила престъпна мрежа, лишила жертвите и данъчните власти от 5 милиона евро. Следователи са претърсили 25 места и са арестували производители на грозде и други заподозрени. Европол не уточни къде точно са станали претърсванията.

Операцията е била ръководена от властите във Франция и в нея са участвали полиция, миграционна и гранична охрана, инспекторати по труда и данъчни власти от България, Кипър, Финландия, Италия, Латвия, Нидерландия и Испания. Тя е довела до образуването на 126 нови разследвания в шест държави, повечето от тях във Франция.

Главният прокурор на ЕС: Вече приключени дела за злоупотреба с евросредства ще бъдат преразглеждани

Валери Зайцев
422 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини