Консервативната партия във Великобритания открива годишния си конгрес

  • 03 октомври 2021 06:42

  • 402
  • 1
Консервативната партия във Великобритания открива годишния си конгрес
© Getty images

Днес в английския град Манчестър се открива годишният конгрес на управляващата Консервативна партия във Великобритания на фона на очаквана тежка зима за страната, предаде БНР.

Повече от 100 000 делегати се очакват на конгреса на торите, който ще продължи четири дни. Още утре ще има изказвания на новия министър на външните работи Лиз Тръс и новия председател на партията Оливър Даудън. 

В навечерието на конгреса премиерът и лидер на партията Борис Джонсън отправи предизвикателство към съпартийците си за вземане на "големи и мъдри решения"'. Конгресът обаче ще се проведе на фона на криза с горивата, поскъпване на живота, нарушения на снабдителната верига и съкращения на социалните помощи. Джонсън обаче заяви, че единствено консерваторите могат да се заемат със справянето с дългосрочните предизикателства, пред които е изправена страната. Той ще произнесе ключовата си реч в сряда. 

Лидерът на парламентарната група на Шотладската национална партия Иън Блакфорд призова премиера да откре конгреса "с извинение към милионите британци, които ще обеднеят и ще бъдат по-зле в резултат съкращенията, увеличаването на данъците и тежката цена на Брекзит". Въпреки задаваща се "зима на недоволството" обаче все още не се наблюдават съществени политически негативи за Джонсън. 

Военни ще доставят горивото за бензиностанциите във Великобритания от понеделник

Проучване на "Ъпиниъм", публикувано в събота, показва, че консерваторите дори леко са увеличили преднината си пред лейбъристите. Торите се радват на одобрението на 39% от населението спрямо 35 на сто за паритята на Киър Стармър.   

Теодора Александрова
402 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.03 | 07:03

1
дегенерати като нашите гербави

Добави коментар

Водещи новини