Повечето германци вече предпочитат Олаф Шолц за канцлер

  • 01 октомври 2021 20:36

  • 1129
  • 3
Повечето германци вече предпочитат Олаф Шолц за канцлер
© Getty Images/Guliver

Обръща се общественото мнение в Германия. Една седмица след парламентарните избори преобладаващата част от германците вече предпочита правителство с канцлер социалдемократа Олаф Шолц. Това сочат социологически анкети, проведени тази седмица по поръчка на обществените телевизии АРД и ЦДФ. 

Коалиция „светофар“ между спечелилата изборите социалдемократическа партия, Зелените и либералите е фаворизираният модел от 59 процента от германците. Преди вота миналата неделя предпочитанията между коалиция „светофар“ и коалиция „Ямайка“ с канцлер консерватора Армин Лашет бяха с почти изравнени проценти. Три четвърти от запитаните биха искали следващият канцлер да е социалдемократът Олаф Шолц. В същото време две трети от германците очакват Армин Лашет да подаде оставка като председател на Християндемократическия съюз. 62 процента от тях са привърженици на партията.

Без да съобщават подробности, днес продължиха предварителните разговори между Зелените и либералите за изглаждане на различията, преди да влязат в коалиционни преговори с една от големите партии - социалдемократи и консерватори. В събота и неделя продължават проучвателните срещи между четирите партии в различни комбинации. Всички те са единодушни, че новото правителство в Германия трябва да встъпи в длъжност преди Коледа, отбелязва БНР.

Армин Лашет поздрави Олаф Шолц за победата на изборите в Германия

Константин Тодоров
1129 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Еми...

2021.10.02 | 07:41

3
След като опитаха "благодатта" на ЕНП/ГРОБ, повечето българи също не желаят тикви и жълтопаветни умнокрасиви да участват в политиката.
катана катана

2021.10.01 | 22:29

2
40 хиляди
катана катана

2021.10.01 | 22:28

1
само кат си спомням за Шръодер, как прекара германия и Путин го корумпира за да работи в интерес на русия, поради което социалдемократите никога след него не взеха власт, корупцията стана ясно, след като падна неговото правителство, Путин назначи Шръодер за директор на западен поток със 40 евро заплата и бонуси за акции в газпром, до днес там работи и пуши пури 200 евро за къс.

Добави коментар

Водещи новини