Политичка с български корени се очертава като основен опонент на Виктор Орбан

  • 30 септември 2021 16:13

  • 1166
  • 2
Политичка с български корени се очертава като основен опонент на Виктор Орбан
© Getty images (архив)

Проевропейски настроената Клара Добрев, чийто баща е българин, се очертава като основния претендент на обединената унгарска опозиция за поста на премиера националист Виктор Орбан на парламентарните избори в страната догодина, показват днес частични резултати от първичните избори на опозицията, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Четиридесет и девет годишната адвокатка, която евентуално може да стане първата жена премиер на Унгария, е в оспорвана надпревара с 46-годишния ляв кмет на Будапеща Гергей Карачон, победил на изборите в столицата през 2019 г. предшественика си от управляващата партия ФИДЕС. Предварителните резултати от първия тур на първичните избори се очакват по-късно днес.

Въз основа на резултатите от 70 от общо 106 избирателни района, Добрев - кандадатка за премиер от лявата "Демократична коалиция", която иска по-близки отношения с Европейския съюз - води с 34 процента от гласовете пред Карачон, който получава около 29 на сто.

Още обаче не са преброени гласовете в половината от изборните секции в Будапеща, където Карачон се ползва с най-силна подкрепа.

Трети с 21 процента от гласовете се нарежда консерваторът Петер Марки-Зай, кмет на град в Южна Унгария.

Ако никой от кандидатите не спечели над 50 процента от гласовете, ще има втори тур на първичните избори.

Унгарската опозиция селектира кандидати срещу Виктор Орбан

Добрев, която е заместник-председателка на Европейския парламент, обеща да намали бедността и да работи за приемането на еврото възможно най-бързо.

Кампанията на Карачон също се основаваше на проевропейски цели. Той обеща по-справедлива данъчна система и преодоляване на политическото разделение.

 

Валери Зайцев
1166 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
а брее

2021.09.30 | 21:23

2
не е политичка, а политик!!

2021.09.30 | 16:44

1
политичка?

Добави коментар

Водещи новини