Германия след изборите: Либерали и Зелени търсят общ знаменател

  • 29 септември 2021 19:08

  • 283
  • 0
 Германия след изборите: Либерали и Зелени търсят общ знаменател
© Getty images

В Германия Зелените и либералите (Свободната демократична партия) започнаха предварителни разговори за влизане в коалиция, предаде БНР. Те ще продължат в петък в разширен състав, обявиха ръководствата на двете партии.

Остава отворен въпросът дали тяхното участие в кабинета ще е с канцлер от победилата на изборите социалдемократическа партия или от втората политическа сила, консервативния блок ХДС/ХСС.

След втория кръг предварителни разговори със Зелените в петък либералите ще преговарят с консервативния блок ХДС/ХСС в събота, а в неделя - със Социалдемократическата партия.

„Разбрахме се да не изнасяме информация за съдържанието на разговорите“, заяви генералният секретар на Либералната партия Фолкер Висинг, но подчерта, че не изключва нито една коалиция – „светофар“, под ръководството на социалдемократите, или „Ямайка“ с канцлер на консерваторите: „За нас водещи са политиките и тъй като няма промяна в политическите намерения на партиите, „Ямайка“ остава предпочитаната коалиция“.

„Трябва да търсим общия знаменател, а не разликите, Германия има нужда от бързо съставяне на стабилно правителство“, коментира Михаел Тойрер, заместник-председател на парламентарната група на либералите.

Армин Лашет поздрави Олаф Шолц за победата на изборите в Германия

Общия знаменател либералите виждат в модернизирането на инфраструктурата и образованието, дигитализацията на администрацията, въвеждането на точкова система за прием на квалифицирана работна ръка извън Европейския съюз, но основните различия са съществени и докато либералите категорично отказват повишаването на данъците за финансиране на климатичните реформи и настояват за запазване на дълговата спирачка, Зелените се застъпват за по-голяма намеса на държавата за постигането на климатично неутрална икономика.

Теодора Александрова
283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини