Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят високите цени на енергията

  • 29 септември 2021 14:11

  • 349
  • 1
Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят високите цени на енергията
© Getty images

Лидерите на страните от Европейския съюз ще обсъдят увеличаването на цените на енергията, когато се срещнат следващия месец, докато правителствата се мъчат да облекчат домакинствата заради нарастващите цени на газ и електроенергия, предава агенция Reuters, цитирана от "Фокус".

Европейските цени на газа се повишиха с повече от 300% през тази година поради множество фактори, включително ниски нива на съхранение, прекъсвания на доставките и голямо търсене, тъй като икономиките се възстановяват от пандемията, като увеличават разходите за електроенергия на едро.

Лидерите от 27-те държави-членки на ЕС ще обсъдят увеличаването на цените на следващата среща на върха на 21-22 октомври, според проект на дневен ред, видян от Reuters.
 

Страните от ЕС са отговорни за своите национални енергийни политики,. а някои правителства вече са се намесили. Франция предложи еднократно плащане на по-бедните домакинства, докато Гърция планира субсидии, за да помогне на домакинствата да се справят с по-високите сметки.

Някои страни призовават за по-координиран отговор на ЕС - например Испания, търсейки реформи на електроенергийния пазар на блока и предупреждават, че сметките за висока енергия могат да навредят на обществената подкрепа за политиките за борба с изменението на климата.
 

"Налице е спешна необходимост от обсъждане на въздействието на по-високите цени на общностите с ниски доходи на най-високо ниво", каза дипломат от ЕС във вторник, добавяйки, че блокът трябва да гарантира, че целите за изменението на климата не увеличават цените.


Люксембург във вторник призова Европейската комисия да защитава вътрешния енергиен пазар на ЕС срещу потенциално манипулиране от компаниите. "Комисията трябва да гарантира целостта на европейския вътрешен пазар и да гарантира, че нито едно дружество не се възползва от господстващото си положение, за да окаже влияние върху цените", каза люксембургският министър на енергетиката Клод Турмес в писмо до енергийните и антитръстови служби.

Цената на тока ще бъде увеличена поне два пъти през януари?

Писмото, видяно от агенцията, настоява Комисията да предприеме незабавни стъпки за идентифициране на потенциалните злоупотреби. "Ако се докажат такива, Комисията трябва да ги прекрати с всички средства, с които разполага", каза той.

Писмото не посочва конкретни доставчици. Група евродепутати от Европейския парламент този месец поиска Брюксел да разследва ролята на „Газпром“ в покачването на европейските газови цени, като заяви, че поведението на руския доставчик ги е накарало да подозират манипулации на пазара.

Брюксел изготвя "инструментариум" на мерките, които националните правителства могат да използват, за да отговорят на ценовия скок - като например чрез промяна на данъка върху добавената стойност (ДДС) върху енергията.

Комисията заяви, че ценовият скок трябва да насърчава страните да се откажат от изкопаемите горива по-бързо и да гарантират, че повече граждани имат достъп до енергия от възобновяеми източници на разумни цени.

Теодора Александрова
349 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
da

2021.09.29 | 15:43

1
da се обадят на тиквето да пусне от диверсифицираната газ от интерконекторите си.

Добави коментар

Водещи новини