Лавата от вулкана на остров Ла Палма образува пирамида в океана

  • 29 септември 2021 13:02

  • 5185
  • 0
Лавата от вулкана на остров Ла Палма образува пирамида в океана
© Pixabay

Потокът от лава, изригвана от вулкана на испанския остров Ла Палма, който пада от една скала в океана, е образувал във водата своеобразна пирамида, висока 50 метра. Това съобщи днес в Туитър Испанският институт по океанография, предаде ТАСС.

Тази нощ лавата достигна крайбрежието на острова. По-рано властите наредиха на хората в няколко общини да не излизат навън и забраниха на корабите влизането в местната акватория на разстояние почти 4 км от съображения за сигурност.

Девет дни след изригването на вулкана на испанския остров Ла Палма лавата достигна океана

Испански вулканолози обясниха, че когато лавата с температура над 1000 градуса влиза в контакт със студената вода с температура 20 градуса, протича реакция и се образуват "стълбове от водна пара, съдържащи солна киселина поради значителното съдържание на хлорид в морската вода". Освен това тези стълбове съдържат миниатюрни частици вулканично стъкло, добавиха експертите.

Испания обяви пострадалия от вулкана остров Ла Палма за бедствена зона

Те уточниха, че въпросната реакция "представлява локална опасност - ясно ограничена - за хората, които посещават или се намират в крайбрежната зона, където протича споменатият контакт между лавата и морето". "Вдишването или допирът до кисели газове и течности може да раздразни кожата, очите и дихателните пътища, също и да затрудни дишането, особено у хора с вече съществуващи респираторни заболявания", отбелязаха специалистите.

Вулканът започна да изригва на 19 септември и лавата вече разруши стотици жилища, евакуираните са близо 6000 души. Засега пострадали няма, допълва БТА.

Весела Найденова
5185 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини