Девет дни след изригването на вулкана на испанския остров Ла Палма лавата достигна океана

  • 29 септември 2021 07:30

  • 1197
  • 0
Девет дни след изригването на вулкана на испанския остров Ла Палма лавата достигна океана
© pixabay

Девет дни след изригването на вулкана на испанския остров Ла Палма лавата, унищожила сгради и плантации, снощи достигна Атлантическия океан, предаде Ройтерс.

Големи облаци от бяла пара се образуваха в района Плая Нуева, докато горещата лава влизаше в съприкосновение с водата. На публикувани в социалните медии снимки се вижда как лавата се събира и натрупва край една скала.

Властите предупредиха, че при изливането на лавата в морето може да има експлозии и да се отделят отровни газове. Службите за спешна помощ призоваха хората, които са навън, незабавно да потърсят безопасно място. Не се съобщава за пострадали.

Испания обяви пострадалия от вулкана остров Ла Палма за бедствена зона

Лавата се стича по западния склон на вулкана Кумбре Виеха към океана от 19 септември. Потокът унищожи близо 600 къщи и бананови плантации на острова. Евакуирани бяха хиляди хора. На жителите на три села в понеделник беше наредено да не излизат и да държат вратите и прозорците затворени.

Испанските власти вчера обявиха Ла Палма за бедствена зона, което ще задейства отпускането на средства за подпомагане на острова.

Правителството обяви първи пакет от 10,5 милиона евро, като 5 млн. от тях са предназначени за купуването на къщи, а останалото - за покупката на обзавеждане и на най-необходимото за домакинствата.

Калина Христова
1197 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини