Олаф Шолц: ГСДП, Зелените и либералите трябва да съставят новото правителство на Германия

  • 27 септември 2021 12:01

  • 470
  • 0
Олаф Шолц: ГСДП, Зелените и либералите трябва да съставят новото правителство на Германия
© Getty images

Гражданите на Германия ясно са демонстрирали кого искат да видят в следващото правителство и че блокът на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС / ХСС) трябва да отиде в опозиция. Това заяви в понеделник в Берлин кандидатът за канцлер от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Олаф Шолц, цитиран от ТАСС.

„Три партии се засилиха - социалдемократите, зелените и свободните демократи. Гражданите са определили ясен мандат - тези три партии трябва да влязат в следващото правителство“, каза той. „ХДС / ХСС не трябва да са в кабинета, те трябва да отидат в опозиция“, добави Шолц.

Според предварителните официални данни на Централната избирателна комисия на Федерална република Германия, ГСДП получава най-голям брой гласове - 25,7%. Консерваторите бяха подкрепени от 24,1%, което е най -лошият резултат за тях в историята. Математически тези сили биха могли да образуват коалиция помежду си, но Шолц за първи път открито изключва подобно развитие на събитията.

През следващите дни ще започнат предварителни преговори на партиите за формиране на правителство. Предполага се, че партията с мнозинството гласове ще ръководи преговорите. Тя ще реши кой да ги привлече. Кой ще участва в процеса все още не е официално обявено, но след изявленията на Шолц вече има повече яснота. След изборите през 2017 г., изминаха 172 дни преди новото правителство да встъпи в длъжност.

Социалдемократите печелят парламентарните избори в Германия, изпреварвайки консерваторите на Меркел

Според предварителните данни на Централната избирателна комисия на Федерална република Германия, ГСДПполучава 206 от 735 места в Бундестага след резултатите от парламентарните избори, а ХДС/ХСС - 196. Зелените получават 118 места, Свободната демократическа партия - 92, „Алтернатива за Германия“ - 83, Лявата партия - 39. Един мандат ще бъде даден на регионалната партия Съюз на избирателите в Южен Шлезвиг. Това политическо сдружение представлява интересите на датското и фризийското национално малцинство в Шлезвиг-Холщайн, партията не е обект на правилото за 5% бариера, инфорира "Фокус".

Теодора Александрова
470 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини