Аналена Бербок похвали "историческия" успех на зелените на изборите в Германия

  • 27 септември 2021 07:15

  • 925
  • 2
Аналена Бербок похвали "историческия" успех на зелените на изборите в Германия
© Getty Images/Guliver

Кандидатът на "Съюз 90/Зелени" за канцлер на Германия Аналена Бербок похвали своята партия, че е постигнала "исторически най-добър резултат" на федералните избори според прогнозни данни, предаде ДПА.

Първоначалните изчисления показваха, че зелените получават почти 15 процента от гласовете. Преди това най-добрият им резултат беше 10,7 процента през 2009 г.

"За първи път ние се включихме в надпреварата да оформяме тази страна като водеща сила", каза Бербок, имайки предвид факта, че нейната партия за първи път издигна кандидат за канцлер.

"Тази страна се нуждае от климатично правителство", заяви тя, обещавайки, че зелените ще продължат да се борят за това.

Социалдемократите печелят парламентарните избори в Германия, изпреварвайки консерваторите на Меркел

Генералният секретар на свободните демократи Фолкер Висинг каза, че е "много доволен" от представянето на своята партия, която според прогнозни резултати получава между 11 и 12 процента от гласовете, допълва БТА.

"Много сме доволни", заяви той. "Избирателите искаха да ни подсилят", каза Висинг.

На предишните избори Свободната демократическа партия (СДП) спечели 10,7 процента от гласовете.

Според Висинг резултатът от гласуването означава, че избирателите не искат лява коалиция, водена от Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

СДП би могла да бъде част от две от трите коалиции, които са смятани за осъществими - било с Християндемократическия съюз (ХДС) или ГСДП начело.

Лидерите на "Алтернатива за Германия" (АзГ) се опитаха да демонстрират спокойствие, след като прогнозните резултати показаха, че партията им губи подкрепа, и изразиха задоволство, че консерваторите на канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се са направили най-лошото си изборно представяне, посочва Ройтерс.

"Ако този резултат се запази, това ще означава, че Меркел е провалила моята бивша партия", каза почетният лидер на АзГ Александър Гауланд, който беше член на ХДС, преди да се присъедини към дясната партия.

"Въпреки сравнително слабия си резултат ние постигнахме своята мисия: Меркел е вън", заяви той.

АзГ не успя да подобри резултата си от 12,6 процента, постигнат на предишните избори, а получава между 10 и 11 процента.

Водещият кандидат на "Левите" Дитмар Барч заяви, че вижда своята партия като част от парламентарната опозиция, въпреки че не е ясно дали тя ще прескочи 5-процентовата бариера за влизане в парламента, посочва ДПА.

"Да, ние ще надхвърлим 5 процента, няма никакво съмнение", каза той. "Нашето място в германския Бундестаг ще бъде в опозиция", заяви Барч.

Друг водещ член на "Левите" - Ян Корте, обаче не беше такъв оптимист и определи резултата като "катастрофален".

Според прогнозни резултати подкрепата за крайнолявата партия се върти около 5 процента.

Лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) - баварската сестринска партия на ХДС, Маркус Зьодер се обяви в подкрепа на водена от консерваторите управляваща коалиция със зелените и свободните демократи. Той обаче добави, че това няма да бъде лесно за постигане.

Весела Найденова
925 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Майтапчи Йово

2021.09.28 | 13:54

2
Поредната "зелена" патка:)))! Единственото... зелено в тази е това, че захлебва в... "зелено":)))! Нещо, което се потвърди напълно и от това, какво е "работила" през годините... според самата нея:)))!
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.27 | 08:48

1
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

Добави коментар

Водещи новини