Летището на испанския остров Ла Палма отново е отворено, но полетите не са възобновени

  • 26 септември 2021 19:28

  • 481
  • 0
Летището на испанския остров Ла Палма отново е отворено, но полетите не са възобновени
© gettyimages

Летището на испанския остров Ла Палма бе отворено днес - 24 часа след като бе затворено заради изригването на вулкана Кумбре Виеха. Полетите обаче все още не са възобновени, като авиокомпаниите изчакват условията да се подобрят, съобщи БТА.

Операторът на летището на Ла Палма, един от Канарските острови, съобщи днес, че то вече е отворено, след като падналата пепел е била изчистена през нощта.

Полетите към Ла Палма бяха нарушени заради вулканичното изригване

Авиокомпании обаче казаха, че няма да възобновят полетите, докато условията не станат напълно безопасни. Затварянето на летището на Ла Палма, остров с население от 85 хиляди души, вчера сутринта доведе до дълги опашки за фериботите, тръгващи от местното пристанище.

Около 6200 местни жители бяха евакуирани от дома си през последната седмица. Днес близо 160 от тях получиха разрешение да се приберат вкъщи. Това е първото изригване на вулкана на острова от 1971 г.

По последни данни са унищожени 461 сгради. Лавата е покрила 212 хектара, предимно с бананови плантации - основната икономическа дейност на Ла Палма. 1314 хектара са засегнати от падналата пепел. При предишните две изригвания на вулкана - през 1949 и 1971 г., - са загинали общо трима души. Двама от тях са се натровили с газ.

Мая Йорданова
481 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини