Нидерландска заместник-министърка беше уволнена заради критики срещу здравния пропуск

  • 25 септември 2021 20:30

  • 972
  • 3
Нидерландска заместник-министърка беше уволнена заради критики срещу здравния пропуск
© Getty Images (архив)

Нидерландският премиер Марк Рюте безцеремонно уволни днес своята заместник-министърка на икономиката Мона Кейзер заради нейни критики на правителственото решение за въвеждане на здравен пропуск, предадоха БТА и ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27657

Премиерът взе необичайното решение в отговор на интервю, в което Кейзер каза пред в. "Телеграаф": "Ако трябва да стигнем до общество, където да се страхуваме един от друг, освен ако не докажем нещо, тогава трябва да се запитаме . . . искаме ли да тръгнем в тази посока?".

Според изявление на правителството Рюте е казал, че коментарите на Кейзер не са в съзвучие с решенията на министерския съвет.

От днес нидерландците на възраст на и над 13 години, които възнамеряват да посетят ресторанти, спортни събития и културни обекти ще трябва да докажат, че са ваксинирани, имат отрицателен тест за КОВИД-19 или са го преболедували. Мярката идва на фона на отмяната на правилото да се спазва дистанция от 1,5 м на публични места.

Рюте реши да уволни Кейзер без уведомление, след като получи одобрение от министъра на икономиката Стеф Блок и се консултира с трима вицепремиери. Блок ще поеме функциите на Кейзер.
Няколко хиляди души протестираха днес срещу здравния пропуск в Хага, като един от издигнатите плакати го сравняваше със задължителните идентификационни карти, въведени от нацистите в окупирана Нидерландия за преследване на евреите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27657

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
972 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.26 | 09:12

3
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.
Чичо Пешо

2021.09.25 | 22:52

2
балък

2021.09.25 | 20:58

1
тоталитаризъм без репресии няма

Добави коментар

Водещи новини