Повечето германци не очакват Меркел да им липсва, показва проучване

  • 25 септември 2021 14:58

  • 468
  • 2
Повечето германци не очакват Меркел да им липсва, показва проучване
© Getty Images

Над половината хора в Германия не смятат, че дългогодишната канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се ще им липсва, след като се оттегли след утрешните парламентарни избори, показва проучване, цитирано от БТА и ДПА.

Около 52 процента от участниците в допитването, проведено от социолозите от "Сивей", са отговорили, че Меркел вероятно или определено няма да им липсва. Приблизително 38 на сто от анкетираните са на обратното мнение. Останалите 10 процента не са могли да отговорят.

Германската канцлерка слиза от политическата сцена след близо 16 години на власт. Утре германците ще отидат до урните, за да определят нейния наследник, като социолозите прогнозират оспорвана надпревара между двамата основни претенденти - съпартиеца на Меркел от Християндемократическия съюз (ХДС) Армин Лашет и социалдемократа Олаф Шолц.

Сред избирателите на различните партии, канцлерката ще липсва най-много на онези, които подкрепят нейния ХДС. Това важи за 63 процента от анкетираните, декларирали, че ще гласуват за консервативната партия.

За сметка на това само 2 на сто от онези, които ще дадат своя вот за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", очакват Меркел да им липсва.

Проучването е било проведено сред над 5000 човека между 22 и 24 септември и е представително за нагласите на пълнолетното германско население.

Борислава Борисова
468 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Дирбекир

2021.09.25 | 16:34

2
След подобна политика крайнодесните ще са новите дрехи на Германия.Историята се върти хората умират нищо не се променя,наздраве за проумялите а за другите успех в чакането на поредния месия.

2021.09.25 | 15:56

1
Тиквата ще ридае дълго...

Добави коментар

Водещи новини