Британски природозащитници блокираха достъпа до пристанище Дувър

  • 24 септември 2021 16:41

  • 389
  • 0
Британски природозащитници блокираха достъпа до пристанище Дувър
© Pixabay

Британски екоактивисти блокираха тази сутрин достъпа до фериботното пристанище в Дувър, предизвиквайки нарушения на трафика около тази важна морска врата в Южна Англия за търговия с Европейския съюз, предаде Франс прес. Групата "Топлоизолирайте Великобритания" (Insulate Britain), която през последните дни вече на няколко пъти е блокирала покрайнините на Лондон, настоява за по-добра изолация на жилищата в Обединеното кралство, като част от борбата с изменението на климата.

В съобщение от "Топлоизолирайте Великобритания" посочиха, че повече от 40 демонстранти са блокирали магистрала А20, близо до най-важното британско пристанище на Ламанша. Полицията в графство Кент потвърди за "демонстрация, причиняваща затруднения на трафика в Дувър" по магистрала А20. В съобщение органите на реда уточниха, че са извършени 17 ареста, а две от трите места, на които трафикът е бил блокиран, са разчистени.

Днес по обяд пристанищните власти съобщиха в Туитър, че движението на влизане и излизане от порта "бавно" се е възстановило и призоваха пътуващите да предвидят повече време за пътуването си. Съжаляваме за нарушенията в движението, които предизвикваме. Това изглежда е единственият начин да задържим въпроса за топлоизолацията в дневния ред и да привлечем внимание върху факта, че лошо изолираните жилища водят до влошаване на здравето, нищета и преждевременна смърт за хиляди хора", заяви говорител на "Топлоизолирайте Великобритания" в съобщение.

Акцията на групата става на фона на наситен със събития период в Обединеното кралство, изправено пред проблеми с доставките на горива, но и в супермаркетите, поради недостиг на шофьори на камиони. От средата на месеца "Топлоизолирайте Великобритания" блокира пет пъти покрайнините на Лондон и най-натоварената в Обединеното кралство магистрала М25, предизвиквайки сблъсъци с шофьорите. Протестиращите се залепяха за пътната настилка или разливаха синя боя на пътя.

Демонстрантите рискуват да им бъдат наложени санкции, достигащи до 2 години затвор, съгласно съдебно разпореждане, обявено в сряда от правителството, което е много ядосано от тези акции. Независимо от опасността от сурови санкции, активистите казаха, че ще продължат докато правителството не се ангажира да финансира санирането на всички социални жилища да 2025 г. и не представи програма за модернизиране на всички жилища до 2030 г.

Близо 20 000 души на шествие за климатична справедливост в Берлин

Като допълнение на поредица от протести на екоактивистите от "Бунт срещу унищожението" (Extinction Rebellion) през последните седмици, тези акции се предприемат с наближаването на конференцията за климата СОР26, предвидена за началото на ноември в Шотландия, за която се планира да бъдат отделени значителни полицейски ресурси, предаде БТА.

Теодора Александрова
389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини