Евродепутати за срещата с Иван Гешев: Има поводи за притеснение

  • 24 септември 2021 15:23

  • 4241
  • 8
© Булфото

ЕП е тук, гледа, слуша и ви подкрепя. Понякога човек остава с усещането, че Европа отсъства и само слуша, но той е тук. Искам да уверя, че ние ще продължим контакта си с вас. Това обяви София ин'т Велд от „Обнови Европа“, която е и председател на Мониторинговата група на ЕП, свързана с гражданските свободи в България, предаде репортер на Novini.bg.

"Видяхме, че има много проблеми, но видяхме и решителността на българите, да се спазват с предизвикателствата. Видяхме решителни хора, готови да се справят с предизвикателствата и проблемите", добави тя.

Евродепутати се срещнаха с Гешев и заместниците му

"Корупцията и свободата на медиите за нас са изключително важни проблеми. Те не съществуват само в България. Корупцията е отрова, тя разяжда обществото. Тя е знак на лошо управление“, обясни Велд. И добави, че липсата на разследване на корупцията е лош сигнал към българите", подчерта тя.  

„Тук в България, а и в други страни, в които предприемаме наблюдение, има неяснота относно медийната собственост. Трябва да мислим за европейски правила за прозрачността на медиите. ЕК трябва да се погрижи да има равнопоставеност и конкурентноспособност на медиите“, обяви София ин'т Велд.

„Важно е да има силна разследваща журналистика, която да поставя на вниманието на обществото проблемите с корупцията. Независимостта и сигурността на разследващите журналисти е гаранция за медийната свобода. В тази връзка ще видим какво бихме могли да направим за тях“, обясни тя.

„Има един новосъздаден фонд за разследваща журналистика и пряко държавно финансиране за медиите. Трябва да се разгледа и ролята на финансирането на рекламодателите и собствениците на медиите, които могат да влияят на медиите“, посочи председателят на Мониторинговата група.

„Има поводи за притеснение, относно свободата на медиите в България. Във връзка със срещата с главния прокурор, не получихме всички отговори, на които търсехме отговори. Повечето от въпросите бяха свързани със забавеното правосъдие. Изразихме притеснение във връзка с правото на главния прокурор да прекратява производства, това е свръхправомощие. Тази ситуация е силно тревожна“, разясни София ин'т Велд по повод срещата с главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

„Коментирахме и темата с полицейското насилие срещу управлението и корупцията. Срещнахме се с много разгневени хора. Реформите са крайно необходими. Изкореняването на проблемите ще се нуждае от по-продължително време. Има проблеми, които могат да се решат и без промяна в законодателството. На хартия всичко изглежда добре в тази страна, но трябва да видите пропастта между редовете. В тази връзка ЕК може да поработи по-добре. Това е в интерес на българските граждани. Въпреки всичко аз съм изпълнена с надежда, че има надежда и експертиза в тази посока“, каза още София ин'т Велд.

Групата за наблюдение на комисията LIBE по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права (DRFMG) към Европейския парламент е на мисия в България и Словакия в периода 21-24.09.2021 г. Останалите участващи евродепутати са Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в (С&Д, България), Клеър Дейли (Левица, Ирландия), Владимир Билчик (ЕНП, Словакия), Анализа Тардино (ИД, Италия), Патрик Яки (ЕКР, Полша), Сергей Лагодински (Зелени/ЕСА, Германия).

 

Мая Йорданова
4241 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2021.09.24 | 23:26

8
София Фелд да не ни обяснява какво е корупция, а да попита Елена Йончева за КТБ, заемите й и офшорките. И за сведение на Велд, ако тя си държи авоарите в чекмедже, българите си държат авоарите в банките.
катана катана

2021.09.24 | 15:43

2
елена е отрова тя е суперперачка на пару, koрумпрана до гърлото.
1234

2021.09.24 | 22:44

7
Тия кукувици пак се появиха!Божееее!
Валерия Велева

2021.09.24 | 21:28

6
Старата песен! Резултат - 00

2021.09.24 | 16:30

5
Корупцията е като масло за „двигателя на демокрацията“. Мирише лошо, цапа, но без него двигателя не може да работи.
катана катана

2021.09.24 | 16:01

4
да питат тез червени кмери от европарламента Гешев, що за птица е Еленчето перачката на пари,
катана катана

2021.09.24 | 15:46

3
наредили се боклук, червен депутат, боклук, червен депутат

2021.09.24 | 15:42

1
НЕ БИЛИ ЕВРОДЕПУТАТИ А ЧЕРВЕНИ ОЛИГОФРЕНИ

Добави коментар

Водещи новини