Лидери от Централна Европа: Миграцията не е решението за демографската криза

  • 24 септември 2021 07:17

  • 744
  • 1
Лидери от Централна Европа: Миграцията не е решението за демографската криза
© Getty Images/Guliver (архив)

Лидери от Централна Европа подписаха съвместна декларация днес, в която се казва, че миграцията не бива да е отговорът на намаляващата раждаемост в ЕС и се призовава блокcът да остави политиката за семейно планиране под национална юрисдикция, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 435

Силните позиции срещу миграцията на правителствата от централноевропейски страни като Унгария са популярни сред много техни избиратели, но са в рязък контраст с политиките на останалата част от блока. Централноевропейските страни възразяват и срещу критиките от ЕС на техните политики по социални въпроси като правата на хомосексуалистите.

В изявлението, подписано от премиерите на Унгария, Полша, Чешката република, Словения и от президента на Сърбия, която не е страна членка на ЕС, се казва, че "увеличаването на броя на европейските деца е жизнено важно за запазване на християнската култура и други религиозни традиции на Европа за идните поколения". "Миграцията не бива да бъде виждана като основния инструмент за справяне с демографските предизвикателства", се допълва в него.

Увеличават се случаите на нелегалното преминаване от Полша в Германия

Унгарският премиер Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария,, който е изправен пред предизвикателството от трудни за спечелване избори догодина, става все по-радикален във вижданията си в сферата на социалните политики, за да защитава, според него, традиционните християнски ценности от западния либерализъм. През последните седмици след превземането на Афганистан от талибаните той засили и антимигрантската си кампания.

Орбан, според когото миграцията на мюсюлмани в Европа е заплаха за културната идентичност на континента, посети района, в който се издига метална ограда на границата на ЕС със Сърбия. Той бе придружаван там от чешкия си колега Андрей Бабиш.

Откриха мъртва мигрантка на границата между Полша и Беларус

Бабиш също ще се явява на избори след две седмици и подобно на Орбан и той води кампания със силно антимигрантска платформа.

Според данни на "Евростат" раждаемостта в ЕС спада от 2000 г. Статистиката от 1,53 раждания на жена през 2019 г. е значително под 2,1 раждания на жена, което се смята за достатъчно за предотвратяване на намаляване на броя на населението.

"Единственото устойчиво решение, предпазващо от изчезване на Европа, е да бъде повишена раждаемостта", каза Бабиш на Демографската среща на върха в Будапеща, където лидерите от Централна Европа подписаха съвместната декларация.

Австрийски министър обвини Турция за мигрантите

Централноевропейските икономики се възстановяват от пандемията и фирми от региона трудно намират работници на пазарите на работна ръка.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 435
Радина Лазарова
744 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.24 | 08:43

1
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

Добави коментар

Водещи новини