Мария Габриел обяви нова инициатива "Здравословен начин на живот за всички"

  • 23 септември 2021 19:35

  • 717
  • 7
Мария Габриел обяви нова инициатива "Здравословен начин на живот за всички"
© Представителство на ЕК в България

По време на официалното откриване на Европейската седмица на спорта българският еврокомисар Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова стартира общоевропейска кампания "Здравословен начин на живот за всички". Инициативата ще се провежда в рамките на две години и ще осигури финансиране в размер на 764,4 милиона евро по програмите „Еразъм+“, „Хоризонт Европа“ и „EU4Health“ в подкрепа на здравословния начин на живот.

"Грижейки се за общественото здраве, инвестираме в бъдещето си. Инициативата "Здравословен начин на живот за всички" е силно послание към европейските граждани за важността на спорта и физическата активност за здравето им. Тя показва, че здравето, спортът, науката, храните и грижата за околната среда са взаимосвързани“, заяви Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова.

Липсата на физическа активност има отрицателни последици за здравето на хората и за обществото. По данни от последното проучване на Евробарометър, почти половината от европейците не практикуват спорт или физическа активност. Според комисар Габриел е важно не само вниманието към проблема, но и предприемането на конкретни действия от местно до европейско ниво. Българският еврокомисар информира също, че кампанията "Здравословен начин на живот за всички" се основава на три измерения. Първото е свързано с нуждата от по-добра осведоменост за здравословния начин на живот сред населението. Второто набляга на улесняването на достъпа до спорт, физическа активност и здравословно хранене. А третото измерение откроява необходимостта от съвместен подход и общи инициативи между политиките на спорта, здравеопазването, храните, науката и иновациите.

Мария Габриел: Мобилното приложение „Еразъм+“ е стъпка напред към Европейската студентска карта

Организациите, желаещи да се ангажират с инициативата, могат да поемат ангажименти за действия онлайн чрез т.нар. Съвет за поемане на ангажименти. Тези действия ще позволят изграждане на нови партньорства в отговор на нуждите на хората към физическа активност и по-добра осведоменост за здравето им.

Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова обяви и други конкретни мерки за насърчаване на спортната активност на общоевропейско ниво. „Създаваме нова награда „Бъди активен за всички поколения“ („BeActive Across Generations“), с която искаме да подчертаем значението на физическата активност за всички възрасти. Предвиждаме и подкрепа за младежите, желаещи да участват в дейности, които допринасят за популяризиране на физическата активност и спорта чрез Европейския корпус за солидарност. Спортните дейности са ключ към здравословен начин на живот и наша цел е да приобщим възможно най-много европейци към тази мисия“, коментира още българският еврокомисар.

Теодора Александрова
717 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Б. М.

2021.09.25 | 05:41

7
Стига сте ми я навирали тази............
Тхххйййх

2021.09.24 | 06:59

6
Махайте ковид и ще живеем здравословен живот
Марш обратно в горняни,

2021.09.24 | 06:13

5
проста гоцеделчевска кypво крадлива, докато лапаше заплата от двайсе хиляди еврака на месец аз ти плащах наемите в София.
Trol Trolev

2021.09.23 | 23:08

4
OTMENETE KARANTINITE, GLUPACIIIIIIIIIIIIIII
Нунчо

2021.09.23 | 22:37

3
Първо трябва да има хранене.
Гешо каскета

2021.09.23 | 21:12

2
Тая няма ли кой да я подпука за кражбите, злоупотребите и наглостта?
тази

2021.09.23 | 19:40

1
тази дигитализира ли ни вече???

Добави коментар

Водещи новини